Fesenjan (فسنجان), někdy také nazývaný khoresh-e fesenjan, je jedna z nejoblíbenějších a nejuznávanějších specialit perské kuchyně.
Hlavní složkou jídla fesenjan je hustá, aromatická omáčka připravovaná z mletých vlašských ořechů a koncentrované šťávy z granátových jablek, která jídlu dodává typickou sladko-kyselou chuť a tmavohnědou barvu. Příprava fesenjanu vyžaduje čas a trpělivost.

Fesenjan se tradičně připravuje s drůbežím masem, může se ale použít i hovězí nebo jehněčí. Fesenjan se téměř vždy podává s tradiční íránskou dušenou rýží, která je základní přílohou většiny perských jídel. Rýže je často ochucena šafránem a připravena tak, aby měla nadýchanou strukturu s výraznými, oddělenými zrníčky.
Při přípravě fesenjanu je možné narazit na regionální rozdíly, především v poměru sladkosti a kyselosti. Zatímco v severních oblastech, například v provincii Gílán, je pokrm připravován spíše kyselejší, v jižních a centrálních oblastech Íránu, například v Isfahánu či Teheránu, je preferována sladší chuť. Chuť a konzistence omáčky se rovněž může lišit podle individuálních preferencí a rodinných receptů. V některých oblastech Íránu se do pokrmu přidávají také sušené švestky nebo jiné sušené ovoce, které doplňují chuť granátových jablek a ořechů.
Já měl možnost ochutnat fesenjan s kuřecím masem (na doporučení jsem si vybral prso) a rýží ve vyhlášené restauraci Shahrzad v Isfahánu (viz. Kam na jídlo v Isfahánu). Jedna porce mne vyšla na necelé 3 000 000 IRR (85 Kč). Chuť omáčky je skutečně specifická, rýže se k ní perfektně hodí. Já v omáčce nejvíce cítil sladké švestkové tóny, vlašské ořechy jsem v chuti nerozeznal. Kuřecí prso bylo sice obrovské, ale vysušené (ano, doporučení nebylo moc dobré 😒), příště už bych volil stehno a ještě raději bych si vybral hovězí nebo jehněčí. Shahrzad je ale dobrou volbou, pokud tuto specialitu chcete v Isfahánu snadno a rychle ochutnat.
Dobrou chuť!