Limoo amani: íránské sušené limetky

Limoo amani (لیمو عمانی) jsou sušené limetky, které se používají jako dochucovadlo v pokrmech blízkovýchodní, zejména íránské kuchyně.

Jsou charakteristické svou kyselou chutí a specifickým kouřovým aroma. Limetky se tradičně suší na slunci.

Limoo amani: tmavé a světlé sušené limetky na trhu v Jazdu.
Limoo amani: tmavé a světlé sušené limetky na trhu v Jazdu.

Barva limoo amani se pohybuje od světle hnědé až po téměř černou. Rozdíly v barvě jsou způsobeny především způsobem zpracování a dobou sušení. Světlejší limoo amani jsou obvykle sušené kratší dobu a mají jemnější chuť a aroma. Jejich chuť bývá kyselá a svěží. Tmavší až černé limoo amani jsou zpravidla sušené déle, někdy za vyšších teplot, což vede k výraznějšímu a intenzivnějšímu aroma a hlubší, lehce kouřové chuti.

V Íránu se limoo amani také někdy suší v pecích nebo troubách, ale nejčastější a nejtradičnější metodou zůstává sušení na slunci.

Limoo amani: sušené limetky na trhu v Jazdu.
Limoo amani: sušené limetky na trhu v Jazdu.

Limoo amani patří mezi základní ingredience íránské kuchyně. Používají se především ve formě celých plodů, které se před použitím propíchnou nebo rozdrtí. Do jídla tak pronikne maximum chuti z koření. Limoo amani se také často mele na prášek.

Mleté limoo amani.
Mleté limoo amani.

Sušené limetky se kromě Íránu hojně vyskytují také v kuchyních dalších zemí Blízkého východu a Perského zálivu. Typické je zejména pro iráckou, kuvajtskou, bahrajnskou, saúdskoarabskou, ománskou a emirátskou kuchyni.

Pokud budete mít možnost, zkuste špetku koření ochutnat. Třeba si jej přivezete jako typický íránský gastrosuvenýr 😉

Dobrou chuť!