Limoo amani (لیمو عمانی) jsou sušené limetky, které se používají jako dochucovadlo v pokrmech blízkovýchodní, zejména íránské kuchyně.
Jsou charakteristické svou kyselou chutí a specifickým kouřovým aroma. Limetky se tradičně suší na slunci.

Barva limoo amani se pohybuje od světle hnědé až po téměř černou. Rozdíly v barvě jsou způsobeny především způsobem zpracování a dobou sušení. Světlejší limoo amani jsou obvykle sušené kratší dobu a mají jemnější chuť a aroma. Jejich chuť bývá kyselá a svěží. Tmavší až černé limoo amani jsou zpravidla sušené déle, někdy za vyšších teplot, což vede k výraznějšímu a intenzivnějšímu aroma a hlubší, lehce kouřové chuti.
V Íránu se limoo amani také někdy suší v pecích nebo troubách, ale nejčastější a nejtradičnější metodou zůstává sušení na slunci.

Limoo amani patří mezi základní ingredience íránské kuchyně. Používají se především ve formě celých plodů, které se před použitím propíchnou nebo rozdrtí. Do jídla tak pronikne maximum chuti z koření. Limoo amani se také často mele na prášek.

Sušené limetky se kromě Íránu hojně vyskytují také v kuchyních dalších zemí Blízkého východu a Perského zálivu. Typické je zejména pro iráckou, kuvajtskou, bahrajnskou, saúdskoarabskou, ománskou a emirátskou kuchyni.
Pokud budete mít možnost, zkuste špetku koření ochutnat. Třeba si jej přivezete jako typický íránský gastrosuvenýr 😉
Dobrou chuť!