Haji badam: tradiční íránská sladkost z mandlí

Haji badam (حاجی بادام) je tradiční íránská sladkost z mandlí. Pochází z města Jazd, které je známé svou bohatou historií výroby cukrovinek a dezertů. Tato drobná sladkost patří mezi oblíbené regionální speciality.

Haji badam má obvykle drobný, kulatý tvar a světlou, zlatavou barvu. Textura je křehká, lehce křupavá.

Íránec nabízející haji badam náhodným kolemjdoucím.
Íránec nabízející haji badam náhodným kolemjdoucím.

Název „haji badam“ se skládá ze dvou perských slov: “haji” (حاجی), označující osobu, která vykonala pouť do Mekky, a “badam” (بادام), což znamená mandle. Přesný důvod, proč se tato sladkost nazývá „haji badam“, ale není známý. Některé zdroje uvádějí, že původně mohla být vyráběna pro poutníky směřující na pouť nebo byla naopak typickým dárkem, který poutníci přiváželi ze své cesty.

Základními ingrediencemi haji badam jsou mleté mandle, cukr, vaječný žloutek, šafrán a kardamom. Charakteristická kombinace těchto ingrediencí dává sladkosti typickou vůni a chuť.

Haji badam se v Íránu běžně podává při různých slavnostních příležitostech, svátcích, oslavách nebo při návštěvách přátel a rodiny. Tato sladkost je také oblíbeným gastrosuvenýrem, který si turisté často vozí z Jazdu (ve vyhlášené cukrárně Haj Khalifeh Ali Rahbar & Shoraka stálo 500 g balení přibližně 110 000 IRR, tj. 3 Kč).

Talířek se sladkostmi podávaný k čaji. Krystalizovaný cukr nabat, íránské sušenky (nan-e berenji, haji badam) a fíky.
Talířek se sladkostmi podávaný k čaji. Krystalizovaný cukr nabat, íránské sušenky (nan-e berenji, haji badam) a fíky.

Měli jste možnost haji badam ochutnat? Co na tuto malinkatou sladkost říkáte?

Dobrou chuť!