Nechat starosti s nákupy, smažením kapra a přípravou bramborového salátu jiným a jen si užívat sváteční atmosféru u dokonale prostřeného stolu – zní to jako vánoční zázrak? V Česku je Štědrý den 24.12. tradičně svátkem, kdy jsme všichni doma, a proto většina běžných podniků zůstává zavřená. Záchranou jsou však většinou hotelové restaurace.
Připravil jsem pro vás výběr míst v Praze, kde pro vás chystají speciální štědrovečerní menu. Součástí jsou ceny i odkazy přímo na jejich nabídku. Nezapomeňte, že kapacita je omezená a včasná rezervace je tím nejlepším dárkem, který si můžete nadělit.
Užijte si kouzelné a bezstarostné Vánoce!
Štědrý den Praha 2025

Restaurace Alcron
Ikonický Alcron zve na Štědrý večer plný vánočních zázraků a špičkové gastronomie. Sváteční atmosféru podtrhne živá hudba a menu, které ctí tradice v luxusním hávu. Těšit se můžete na krémovou rybí polévku s pstruhem a ráčky, špenátové špecle a jako hlavní chod na smaženého candáta s kapřími hranolky. Sladkou tečkou bude lískooříškový krém s mandarinkami. Restaurace nabízí také plnohodnotnou vegetariánskou a veganskou variantu.
Cena: 3 290 Kč, vinné párování 1 290 Kč
Web: štědrovečerní menu, stránky restaurace
Restaurace Červený Jelen
Restaurace Červený Jelen nabízí na Štědrý den speciální menu, které je koncipováno jako sdílená hostina. Začátek patří pestré selekci předkrmů, kde nechybí hovězí tatarák s černým lanýžem, zvěřinová paštika, gravlax z lososa, farmářské vejce na briošce či výběr sýrů z Biofarmy Krasolesí. U hlavních chodů (podávaných minimálně pro 2 osoby) je na výběr mezi masovou selekcí (rib eye, porchetta z mladého vepře, hovězí flap steak) a vegetariánskou selekcí (steak NEmaso, pečené halloumi, steak z portobella). Obě varianty doplňují sváteční přílohy jako bramborová kaše s kaštany, kroupové risotto s houbami a glazovaná zelenina. Sladkou tečkou je mražená Aljaška s vaječným likérem a mandarinkový cheesecake.
Cena: 1 490 Kč
Web: štědrovečerní menu, stránky restaurace
Restaurace Kampa Park
Luxusní restaurace Kampa Park si na Štědrý večer připravila pětichodové degustační menu v klasické i vegetariánské variantě. Milovníci ryb a masa se mohou těšit na carpaccio z mušlí sv. Jakuba s černým lanýžem, pečenou tresku s koprovým beurre blanc a telecí svíčkovou s omáčkou bordelaise. Vegetariánská varianta nabízí například hráškové consommé, chřest s bearnskou omáčkou či lanýžové rizoto. Obě menu zakončuje tradiční francouzský dezert mille feuille. K večeři je připraveno i pečlivě vybrané vinné párování zahrnující šampaňské Taittinger či Saint Emilion Grand Cru.
Cena: 3 650 Kč, vinné párování 1 950 Kč
Web: štědrovečerní menu, stránky restaurace
Restaurace La Finestra in Cucina
Italská restaurace La Finestra in Cucina láká na vánoční speciality šéfkuchaře Romana Kintlera, kterým dominuje exkluzivní bílý lanýž. V nabídce à la carte nechybí piemontský hovězí tatarák, pečení šneci či foie gras s kaštany. Milovníci těstovin a rýže si mohou vychutnat tagliolini nebo risotto s bílým lanýžem. Hlavním chodům vévodí grilovaný humr thermidor, chobotnice s n’dujou nebo luxusní telecí svíčková rossini s foie gras a lanýžovou omáčkou. Pro zastánce klasiky je připraven telecí řízek s japonskou majonézou. Nabídku doplňuje výběr divokých ryb, stařených steaků a dezertů.
Cena: dle výběru (předkrmy od 325 Kč, hlavní chody od 825 Kč, bílý lanýž 365 Kč/g)
Web: štědrovečerní menu, stránky restaurace
Restaurace La Gare
Tradiční vánoční šneky si můžete na Štědrý den vychutnat v oblíbené brasserii La Gare. Hlavním lákadlem jsou zde bezpochyby šneci na tři způsoby – klasicky po burgundsku, s hříbkovým ragú nebo ve formě vol au vent s česnekovým velouté. Pokud na šneky nemáte chuť, menu nabízí i francouzské klasiky jako kohouta na víně, rybí polévku s mořskými plody nebo stařený hovězí tatarák. Pozor, v La Gare připravují na Štědrý den obědy, ne večeře. Obědy probíhají ve dvou časových vlnách (dopolední a odpolední), takže včasná rezervace je nutná.
Cena: šneci (různé druhy) 415 Kč, kohout na víně 445 Kč, rybí polévka 335 Kč
Web: štědrovečerní menu, stránky restaurace
Restaurace Terasa U Zlaté studně
Restaurace Terasa U Zlaté Studně si pro sváteční večery 24. a 25. prosince připravila exkluzivní degustační menu, které je v těchto termínech jedinou volbou. Gastronomický zážitek začíná kanapkami a tatarákem z ústřice fine de claire a pražmy. Následuje terina z kachních jater foie gras a humří bisque se sépiovými raviolami. Rybí chod představuje kambala pečená na briošce s uzeným úhořem, zatímco masový chod nabízí králičí ballotine s restovaným foie gras a lanýžovým jus. Po osvěžujícím bergamotovém sorbetu menu uzavírá trojitý čokoládový dort Valrhona a variace domácích pralinek.
Cena: 5 900 Kč (včetně kávy a minerální vody), 3 500 Kč vinné párování
Web: štědrovečerní menu, stránky restaurace
🇨🇿 Se šípkovou nebo se zelím? Česká jídla znáte a chcete poznat ta světová? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět například o portugalské kuchyni.