Pražská pivní ZOO, to je pivní stezka po nejslavnějších pražských pivnicích, které nesou zvířecí název. Nikde neexistuje žádný oficiální seznam, myšlenka vznikla prostě mezi štamgasty. Mezi nejčastější zastávky pražské pivní ZOO patří přibližně desítka podniků. Některé jsou několik století staré (U Černého vola, U Zlatého tygra) a je vhodné do nich přijít s určitou mírou pokory (k štamgastům, k výčepním). Některé podniky jsou úplně nové (Červený Jelen, Dva Kohouti).
Do pražské pivní ZOO patří tyto podniky:
- U Černého vola
- U Hrocha
- U Kocoura
- U Zlatého tygra
- U Zlatého slona
- U Medvídků
- U Dvou koček
- U Buldoka
- U Veverky
- Dva Kohouti
- Červený Jelen
Hostinec U Černého vola
Hostinec U Černého vola má dlouhou historii, která sahá až do 16. století. Během let se stala oblíbeným místem pro mnoho generací Pražanů i turistů, setkávali se tu čeští spisovatelé, umělci i intelektuálové. Interiér hospody je zachován v tradičním staročeském stylu, což vytváří autentickou a útulnou atmosféru. Dřevěné stoly, historické fotografie a tradiční výzdoba přispívají k příjemnému zážitku. Nachází se v jedné z nejkrásnějších částí Prahy, na Malé Straně, takže je ideálním místem pro odpočinek po návštěvě Pražského hradu. K Volovi se odjakživa chodilo na čepovaného Kozla. Platba je možná pouze v hotovosti.






Čepované pivo: Velkopopovický Kozel, Plzeňský Prazdroj.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Hospoda U Hrocha
Hospoda U Hrocha se nachází také Malé Straně, kousek od Parlamentu ČR. Stejně jako hostinec U Černého vola, který je vzdálený jen 900 metrů, je i hospoda U Hrocha známá svou autentickou atmosférou. Interiér hospody je jednoduchý a tradiční, což přispívá k pocitu, že jste se vrátili v čase. Stačí tu mávnout rukou nebo kývnout hlavou a obsluha vám hned přinese další pivo. Platba je možná pouze v hotovosti.




Čepované pivo: Plzeňský Prazdroj.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Hospoda U Kocoura
Hospoda U Kocoura je známá svou domáckou atmosférou a je oblíbeným místem mnoha návštěvníků, kteří si zde rádi vychutnávají českou kuchyni a vynikající pivo. Hospoda je mimořádně oblíbená u polských turistů, před lety zde totiž český prezident Václav Havel hostil polského prezidenta Lecha Walesu. Kocour je od Hrocha vzdálený jen 130 metrů.
Čepované pivo: Velkopopovický Kozel, Plzeňský Prazdroj.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Hospoda U Zlatého tygra
Hospoda U Zlatého tygra je jednou z nejznámějších a nejikoničtějších hospod v Praze, má bohatou historii, která sahá až do 14. století. Interiér hospody je zachován v tradičním staročeském stylu. Slavný český spisovatel Bohumil Hrabal byl jedním z pravidelných návštěvníků hospody. Měl svůj stálý stůl a často zde trávil čas s přáteli a dalšími spisovateli. V roce 1994 navštívil hospodu tehdejší prezident USA Bill Clinton na pozvání tehdejšího českého prezidenta Václava Havla. Hrabal, který byl také přítomen, údajně vyprávěl Clintonovi různé historky.
Čepované pivo: Velkopopovický Kozel, Plzeňský Prazdroj.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Pivnice U Zlatého slona
Hospoda U Zlatého slona se nachází v ulici Havelská v historickém centru Prahy. Je známá vynikajícím pivem, navíc zde nebývá tolik turistů jako v jiných hospodách v centru.
Čepované pivo: Velkopopovický Kozel, Plzeňský Prazdroj.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Pivovar U Medvídků
Podnik U Medvídků byl založen již v roce 1466, což jej činí jednou z nejstarších náleven v Praze. Původně to byl pivovar. I když byla pivovarská činnost ukončena v roce 1898, v roce 2005 byl v objektu hospody obnoven minipivovar, který produkuje několik druhů speciálních piv. Vaří zde jedno z nejsilnějších piv na světě s názvem X-Beer 33, které má obsah alkoholu 12,6 %. Interiér hospody je zachován v tradičním staročeském stylu s dřevěným nábytkem a historickými prvky. Pivovar nabízí i ubytování.
Čepované pivo: Budějovický Budvar.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Hospoda U Dvou koček
Hospoda U Dvou koček byla založena v roce 1678, což ji činí jednou z nejstarších hospod v Praze. Interiér podniku je zachován v tradičním staročeském stylu s dřevěným nábytkem a historickými prvky. Stěny jsou zdobeny starými fotografiemi a malbami. Každý večer zde hraje harmonikář. Dnes je populární mezi turisty.
Čepované pivo: Kočka, Plzeňský Prazdroj.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Hospoda U Buldoka
Hospoda U Buldoka patří mezi tradiční české hospody. Hospoda má svou vlastní atmosféru, které si všimnete hned, jak vstoupíte. Dekorace zahrnuje různé „suvenýry“ od českých fotbalistů, sportovců, vodáků, kromě toho jsou stěny pokryty pohlednicemi z celého světa.
Čepované pivo: Velkopopovický Kozel, Plzeňský Prazdroj, Zvíkov.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Restaurace U Veverky
Restaurace U Veverky je typická staropražská pivnice, známá svou tankovou Plzní. Dům, v kterém restaurace je, byl vystavěn již v roce 1911 podle návrhu architekta Kaplického. Již tehdy v něm byl hostinec. Současný název má hospoda od roku 2005 podle výčepního pana Veverky.
Čepované pivo: Velkopopovický Kozel, Plzeňský Prazdroj.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Pivovarnická hospoda Dva Kohouti
Dva Kohouti je známá a oblíbená pražská pivovarnická hospoda. Vznikla jako společný podnik mezi restaurační skupinou Ambiente a jedním z nejznámějších českých řemeslných pivovarů Matuška. Jde o kombinaci pivovaru a čepovny. Byla založena sládkem Adamem Matuškou a mistrem čepování z Lokálu, Lukášem Svobodou. Na dvoře hospody občas stojí food trucky a pořádají se zde kulinářské pop-up akce. Protože podnik vznikl teprve v roce 2018, někteří skalní pražští pivaři jej do pražské pivní ZOO nepočítají.
Čepované pivo: Matuška.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Restaurace Červený Jelen
Červený Jelen je největší pražská restaurace o rozloze 2 600 čtverečních metrů. I přes své 4 podlaží, 2 zahrádky a sedm set míst k sezení, působí prostor živě. Nachází se v budově bývalé banky z období první republiky. Prostor byl původně navržen v kubisticko-modernistickém stylu slavným českým architektem Josefem Gočárem a později byl rekonstruován architektem Stanislavem Fialou. Červený Jelen nabízí různorodé menu s výběrem z mnoha druhů masa, včetně luxusního hovězího masa wagyu. O pivo se zde stará hned několik vynikajících výčepních, vítězů soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Protože byl podnik otevřen teprve v roce 2019, někteří skalní pražští pivaři jej do pražské pivní ZOO nepočítají.
Čepované pivo: Velkopopovický Kozel, Plzeňský Prazdroj.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Nejlepší trasa pražské pivní ZOO
Pokud chcete navštívit celou pražskou pivní ZOO, je nejlepší pivní stezku rozdělit na několik dní.
Hostinec U Černého vola, hospoda U Hrocha a U Kocoura se nachází blízko sebe v lokalitě Hradu, jsou tak ideálním kandidátem na společnou návštěvu.
Další podniky, které jsou blízko sebe, je pivnice U Zlatého slona, hospoda U Dvou Koček a pivovar U Medvídků. Restaurace Červený Jelen je pak několik stovek metrů od nich, stejně tak restaurace U Zlatého tygra je vzdálena několik stovek metrů odsud.
Zbylé tři podniky (Dva Kohouti, U Buldoka, U Veverky) už v blízké vzdálenosti další hospodu z pivní ZOO nemají.
Užijte si návštěvu pražské pivní ZOO a pijte s rozmyslem!