Kam v Praze na oběd (2024)

Praha nabízí velké množství míst, kam jít na oběd. Zde jsou tipy na mé nejoblíbenější podniky, které mají v nabídce obědové menu.

Možná právě díky tomu, že miluji cestování a ochutnávání cizích kuchyní, v Česku si v restauraci nejvíce pochutnám na české kuchyni. I proto pokud bych z tohoto seznamu měl vybrat jeden jediný podnik, byl by to Výčep, který má přes oběd v nabídce česká jídla dovedená k dokonalosti. Pro milovníky pražských panoramat musím zmínit restauraci Kuchyň, výhled na Prahu z jejich dvou venkovních teras je nádherný.

❤️ Řízek s bramborovým salátem je klasika, ale co třeba pad thai? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu tipy na vynikající pokrmy z Maroka, Kyrgyzstánu a dalších zemí.

Nevynechal jsem ale ani doporučení, kam zajít na oběd na italskou nebo asijskou kuchyni a nechybí ani dva tipy na luxusní oběd v Praze. Vzhledem k tomu, že Praha může být pro mnohé nákladná, přidávám také tipy na místo, kam v Praze na levný oběd. Všechny podniky zmíněné v této části jsou jídelny. Jejich výhodou není jen cena, ale i to, že na obědovém menu mají taková česká jídla, která se do večerního menu nemají šanci probojovat (a pokud snad na obědovém menu ve Výčepu uvidíte vepřové ledvinky na slanině, dejte mi prosím vědět ❤️).

Dobrou chuť!

Kam v Praze na oběd: česká  kuchyně

Restaurace Výčep

Restaurace Výčep na pražských Vinohradech patří aktuálně mezi mé nejoblíbenější podniky. Na obědovém menu, které se obměnuje každý týden, lze najít moderně připravená tradiční česká jídla. V rámci oběda si můžete pochutnat například na hovězím vývaru s obřím játrovým knedlíčkem, kulajdě, jitrnici s bramborovou kaší, plněném knedlíku nebo oblíbeném holandském řízku z přeštického vepře. Ty doplňují další populární jídla světové kuchyně. Pravděpodobně v žádné jiné restauraci jsem si u oběda neřekl tolikrát: „wow, tohle je to nejlepší provedení tohoto jídla, jaké jsem kdy jedl“. Na čepu je pivo z Dalešic, obsluha je rychlá a profesionální. V kuchyni kraluje Jiří Hrachový, zařazený mezi „Zajímavé šéfkuchaře Česka 2023, jejichž aktivity stojí za to sledovat“ (dle Forbes). Podnik je zařazený na český michelinský seznam.

Cena oběda: 300 – 400 Kč za hlavní chod, 125 Kč za polévku
Kdy: pondělí – pátek 11:00 – 15:00
Web: obědové menu, stránky restaurace

Obědové menu restaurace Výčep - hovězí vývar s játrovým knedlíčkem jako předkrm (duben 2023)
Obědové menu restaurace Výčep – hovězí vývar s játrovým knedlíčkem jako předkrm (duben 2023)
Obědové menu restaurace Výčep - jitrnice s bramborovou kaší jako hlavní chod (červen 2023)
Obědové menu restaurace Výčep – jitrnice s bramborovou kaší jako hlavní chod (červen 2023)

Restarace Kamin

Restaurace Kamin je můj objev roku 2023. Na obědovém menu je sice pouze jedna polévka, jedno hlavní jídlo a jeden dezert, ale jejich provedení je na skutečně vysoké úrovni. Na oběd zde často připravují typická česká jídla v odvážnějším provedení. V kuchyni kraluje Jan Macháč se zkušenostmi z michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise (viz. níže) nebo Taro (viz. níže), hostům se věnuje jeho starší bratr Marek. Oba působí nesmírně zapáleným dojmem. Restaurace je relativně nová, takže vám velkou díru do peněženky neudělá ani večerní návštěva. Na jejich netradiční medovník, který jsem měl možnost ochutnat na své první obědové návštěvě, vzpomínám i při psaní tohoto textu.

Cena oběda: 250 Kč za hlavní chod, 100 Kč za polévku, 100 Kč za dezert
Kdy: úterý – pátek 12:00 – 15:00
Web: obědové menu, stránky restaurace

Obědové menu restaurace Kamin - kuře na paprice s kroupami jako hlavní chod (srpen 2023)
Obědové menu restaurace Kamin – kuře na paprice s kroupami jako hlavní chod (srpen 2023)
Zauzené kroupy jako příloha ke kuřeti na paprice
Zauzené kroupy jako příloha ke kuřeti na paprice

Kam v Praze na oběd: italská kuchyně

Restaurace Dejvická 34

Italské restauraci, pojmenované podle své adresy, šéfuje energický Tomáš Černý s bohatými zkušenostmi. Restaurace a její šéfkuchař se objevila například v show Pohlreichův souboj restaurací a také na festivalu Souboj na talíři Live v 02 Universum, záře reflektorů se ale projevila pozitivně a jídla jsou nyní rafinovanější než dříve. Na obědovém menu, které se každý týden mění, najdete nejčastěji těstoviny, rizoto nebo ryby. Ze všech světových kuchyní mám pravděpodobně tu italskou ochutnánu nejvíc a tak když se mi po ní stýská, zamířím právě do Dejvické 34. Podnik je zařazený na český michelinský seznam.

Cena oběda: 799 Kč za tříchodové menu, možnost výběru pouze dvou nebo jednoho chodu za nižší cenu
Kdy: pondělí – pátek 11:00 – 15:00
Web: stránky restaurace

Obědové menu restaurace Dejvická 34 - mořský ďas ala saltimbocca jako hlavní chod (březen 2023)
Obědové menu restaurace Dejvická 34 – mořský ďas ala saltimbocca jako hlavní chod (březen 2023)
Obědové menu restaurace Dejvická 34 - čokoládový mousse s amarettem jako dezert (březen 2023)
Obědové menu restaurace Dejvická 34 – čokoládový mousse s amarettem jako dezert (březen 2023)

Restaurace Jacob’s Little Italy

Jacob’s Little Italy je naprosto jasnou volbou pro italskou kuchyni, pokud se pohybujete v okolí pražského Pankráce. Podnik je miniaturní a pokaždé se rychle zaplní díky skvostným italským pokrmům, které zde připravují. A to za skutečně bezkonkurenční ceny. Obsluha je usměvavá, rychlá a naprosto profesionální. Obědové menu se mění každý den.

Cena oběda: 189 – 219 Kč za hlavní chod, 45 Kč za polévku, 99 Kč za dezert
Kdy: pondělí – pátek 11:00 – 15:00
Web: obědové menu, stránky restaurace

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jacob’s Little Italy (@jacobs_it)

Kam v Praze na oběd: asijská  kuchyně

Bistro Nhà hai hành

Na pražském Andělu najdete donedávna prakticky neznámé vietnamské bistro Nhà hai hành. Bez debat se jedná o malý gastro poklad v centru Prahy. Podnik se zaměřuje na domácí vietnamskou kuchyni, prostředí bistra je „punkové“, stoly jsou pokryty reklamními letáky, sedí se na plastových židličkách. Jídlo je dokonalé, obsluha usměvavá, příjemná a ochotná. Šéfkuchařem bistra je Tomáš Cibulka s dlouholetou zkušeností z restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise ⭐ (viz. níže).  Podnik se výrazně zviditelnil v TV show Pohlreichův souboj restaurací, Tomáš Cibulka s ženou však stále působí velmi skromným a sympatickým dojmem. Navíc, ty ceny!

Cena oběda: 230 Kč za „kancelářský“ oběd (hlavní chod, rýže, bylinky, ovoce)
Kdy: pondělí – pátek 11:30 – 14:00
Web: obědové menu, stránky restaurace

Bistro Nhà hai hành - rybí hot pot (jídlo ze stálé nabídky, březen 2023)
Bistro Nhà hai hành – rybí hot pot (jídlo ze stálé nabídky, březen 2023)

Restaurace Taro

Asijská restaurace Taro je od bistra Nhà hai hành co by kamenem dohodil, nachází se také na pražském Andělu. Ale zatímco Nhà hai hành je schované v postranní uličce, Taro najdeme přímo na pulsující místní tepně – Nádražní ulici. Taro se inspiruje vietnamskou kuchyní ve fine-diningovém provedení. Chutě jsou rafinované, jídla jsou nádherně prezentována. Obědové menu je poskládané ze čtyř menších chodů, které dokáží plně zasytit. Taro bohužel na webu nezveřejňuje aktuální obědové menu, což nemusí všem vyhovovat. Pokud dodržujete bezlepkovou dietu, Taro je jedním z míst, kde vám obědové menu bez lepku dokáží ochotně připravit. Kuchyně Tara je otevřená, ohraničená jedním velkým barovým stolem, takže každý host je v první řadě a v případě zájmu může sledovat vše, co se v kuchyni děje. Kapacita restaurace je pouhých 20 míst. Podnik je zařazený na český michelinský seznam. Pokud si vás Taro svými chutěmi získá, zkuste navštívit i restauraci Dian na pražské Brumlovce nebo Gao Den v pražských Stodůlkách, které patří stejným provozovatelům jako Taro.

Cena oběda: 790 Kč za čtyřchodové menu
Kdy: úterý – pátek 11:30 – 15:00
Web: obědové menu (neaktualizované), stránky restaurace

Obědové menu restaurace Taro - krevetové rolky s avokádem jako předkrm (srpen 2023)
Obědové menu restaurace Taro – krevetové rolky s avokádem jako předkrm (srpen 2023)
Obědové menu restaurace Taro - vývar z rajčat, kopr, vepřové žebro jako jeden z chodů obědového menu (srpen 2023)
Obědové menu restaurace Taro – vývar z rajčat, kopr, vepřové žebro jako jeden z chodů obědového menu (srpen 2023)

Restaurace v Sapa Praha

Pokud v Praze žijete nebo máte dostatek času na její prozkoumání a chcete Prahu poznat z trochu netradiční stránky, zkuste popřemýšlet nad obědem v tržnici Sapa v pražské Libuši. Tato tržnice totiž není jen místem se spoustou oblečení nebo hraček, ale i místem s největší koncentrací vietnamských bister v Praze. V Sapě můžete ochutnat dokonalé grilované bún chả, rýžové rolky bánh cuốn nebo polévku phở. V době oběda jsou místní bistra zaplněna do posledního místa a často budete muset na usazení i chvíli čekat. Odměnou bude autentický zážitek – chutě budou skvostné, ceny neuvěřitelné a úroveň stolování mírně nižší, než na jakou jste zvyklí. Nebojte se, že byste se v Sapě ztratili nebo že to není místo pro vás. Sapa je plná Pražanů, kteří sem míří na nákupy a za skvělým vietnamským jídlem k obědu.

Kdy: pondělí – neděle
Cena: nejčastěji do 200 Kč za jídlo (platba pouze v hotovosti)

Bún bò Nam Bộ jako hlavní chod v jedné z restaurací v Sapě (květen 2023)
Bún bò Nam Bộ jako hlavní chod v jedné z restaurací v Sapě (květen 2023)

Kam na oběd s výhledem na Prahu

Restaurace Kuchyň

Restaurace Kuchyň jako jediná v tomto seznamu nenabízí výhodné obědové menu, přesto bych si neodpustil, kdybych ji do tohoto přehledu nezařadil. Kuchyň je totiž místem s naprosto neuvěřitelným výhledem na Prahu. Ze dvou teras máte české hlavní město jako na dlani. V podniku vaří českou kuchyni v dokonalém provedení a jak již jsem zmiňoval na jiném místě, pokud bych měl svým zahraničním hostům ukázat Prahu a vzít je na jedno jediné místo na jídlo, byla by to právě Kuchyň. Díky své lokalitě v bezprostřední blízkosti Pražského Hradu se možná někdo může bát, že se jedná o turistickou past. V tomto případě tomu tak ale rozhodně není. Ceny jsou vzhledem k místu stále dobré, jejich koprovka je neodolatelná a kynutý knedlík s povidly a mákem si odpustím jen málokdy. A ten výhled!

Cena: 798 Kč za tříchodové menu nebo 280 – 540 Kč za hlavní chod, 120 – 240 Kč za předkrm, 170 – 190 Kč za dezert
Kdy: pondělí – neděle 12:00 – 22:30
Web: stránky restaurace

Výhled na Prahu z restaurace Kuchyň (říjen 2022)
Výhled na Prahu z restaurace Kuchyň (říjen 2022)
Jídlo ze stálé nabídky restaurace Kuchyň - řízek s bramborovým salátem (říjen 2022)
Jídlo ze stálé nabídky restaurace Kuchyň – řízek s bramborovým salátem (říjen 2022)

Restaurace Mlýnec

Restaurace Mlýnec patří mezi mé oblíbené restaurace nejen kvůli jejich obědovému menu, ale také díky naprosto neuvěřitelnému výhledu na Karlův most. Ten si můžete nejlépe užít z terasy restarace, která je přímo nad Vltavou, a z první a druhé řady u prosklené stěny. Mlýnec se zaměřuje na moderní mezinárodní kuchyni, na poledním menu najdete jak oblíbené české, tak známé světové pokrmy. Prostředí restaurace je elegantní, ale zároveň neformální. Obědové menu se mění každý týden. Mlýnec je zároveň skvělou volbou, pokud přemýšlíte, kam jít v Praze na brunch. Ten se koná každou sobotu a neděli a mezi hosty je velmi oblíben.

Cena oběda: 695 Kč za tříchodové menu, 595 Kč za dvouchodové menu
Kdy: pondělí – pátek 11:30 – 13:30
Web: obědové menu, stránky restaurace

Obědové menu restaurace Mlýnec - roláda z křepelky s kroupami jako hlavní chod (leden 2022)
Obědové menu restaurace Mlýnec – roláda z křepelky s kroupami jako hlavní chod (leden 2022)
Obědové menu restaurace Mlýnec - mrkvový dort s rakytníkovým sorbetem jako dezert (únor 2022)
Obědové menu restaurace Mlýnec – mrkvový dort s rakytníkovým sorbetem jako dezert (únor 2022)

Kam v Praze na luxusní oběd

Restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeoise jsou jediné dvě restaurace v Česku oceněné jednou michelinskou hvězdou. Obě dvě začaly za covidu připravovat pro hosty cenově výhodnější obědové menu, aby pokryly výpadek příjmů od zahraničních turistů. Covid je již pryč, ekonomicky výhodnější obědové menu ale naštěstí zůstalo zachováno dodnes.

Restaurace Field

Restaurace Field ⭐ je podnik aktuálně patrně nejznámějšího českého šéfkuchaře – Radka Kašpárka, moderátora populární tv show Masterchef Česko. Kašpárek se brzy objeví také v české adaptaci tv show Pekelná kuchyně, kterou proslavil Gordon Ramsay. Radek Kašpárek se stal spolumajitelem Fieldu v roce 2014 a už o dva roky později (2016)  podnik získal svou michelinskou hvězdu. Od té doby ji neustále obhajuje. Ambiciózní Radek Kašpárek se nijak netají tím, že by v nejbližší době chtěl pro podnik získat michelinské hvězdy dvě ⭐⭐. Field se zaměřuje na moderní kuchyni. Ve Fieldu je možné cenově výhodnější obědové menu ochutnat nejen v pracovní dny, ale i o víkendech. Pokud se Vám do Fieldu nepodaří udělat rezervace, zkuste nově otevřený (a mnohem větší) podnik Radka Kašpárka na Staroměstském náměstí v Praze. Ten nese originální název 420.

Cena oběda v pracovní dny: 1 500 Kč za tříchodové menu, 1 250 Kč za dvouchodové menu
Kdy: pondělí – pátek 11:00 – 14:30
Cena víkendového oběda: 2 500 Kč za čtyřchodové menu
Kdy: sobota – neděle, svátky 12:00 – 15:00
Web: obědové menu v pracovní dny, víkendové obědové menu, stránky restaurace

Obědové menu restaurace Field - jeseter jako hlavní chod (červen 2020)
Obědové menu restaurace Field – jeseter jako hlavní chod (červen 2020)

Restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise

Restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise ⭐ je druhou českou restaurací s jednou michelinskou hvězdou. Tu získala už v roce 2012, šest let po otevření. Šéfkuchařem je Oldřich Sahajdák. Podnik se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století v moderním provedení. Oldřich Sahajdák často vyjadřuje obdiv receptům Marie B. Svobodové z roku 1894, ostatně velký hold jí vzdal i v sesterském podniku Marie B, který otevřel v roce 2023. Neuvěřitelné moderní provedení tradičních českých jídel jako je například španělský ptáček můžete shlédnout na videu níže.

Cena oběda: 1 250 – 1 450 Kč za tříchodové menu (podle typu hlavního chodu)
Kdy: pondělí – neděle 11:30 – 13:30
Web: obědové menu, stránky restaurace

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený La Degustation (@la_degustation)

Kam v Praze na levný oběd

Jídelny jsou nejsnazší možností, jak se v Praze levně najíst (a také rychle). Naprostá většina z nich je zaměřená na tradiční česká jídla. Obědové menu jídelen je pro mne o to zajímavější, že jídla, která nabízejí, se kvůli své jednoduchosti do večerního menu často vůbec nedostanou (například mé milované vepřové ledvinky na slanině nebo Čechy milované dukátové buchtičky s vanilkovým krémem). Všechny zde zmíněné jídelny jsou samoobslužné – host dostane tác (odtud i název „tácovky“), na který od obsluhy za pultem dostane talíř s jídlem. S tácem s jídlem host zaplatí u pokladny před začátkem konzumace. Levná cena oběda je samozřejmě vykompenzována ne tak hezkým food-stylingem jídla na talíři a obyčejnějšími prostorami jídelen.

Jídelna Pohotovka

Jídelna Pohotovka je pro mne absolutní královnou pražských jídelen. V nabídce najdete ty nejoblíbenější tradiční česká jídla jako je hovězí guláš, vepřový vrabec, čočka na kyselo a mnoho dalších. Jídla jsou skvělá, obsluha za pultem funguje naprosto sehraně, je radost je sledovat. Jídelna v roce 2022 prošla kompletní rekonstrukcí, takže se jedná o moderní gastroprovoz. Je mimořádně oblíbená jak u dělníků, tak u lidí pracujících v kancelářích, což dokazuje každodenní fronta, která se tvoří už před vstupními dveřmi. Velká část lidí si bere jídlo s sebou. Právě jídlo s sebou je zachyceno na dvou fotografiích níže – mé oblíbené ledvinky na slanině, ke kterým si rád dávám houskový knedlík místo rýže (😇) a polovina z porce dukátových buchtiček s vanilkovým krémem (talíře i food-styling jsou tedy mé). Jídelna Pohotovka je poblíž Makra na Stodůlkách, je zcela mimo centrum Prahy. Obědové menu se mění každý den.

Cena oběda: nejčastěji 149 Kč za hlavní chod, 44 Kč za polévku
Kdy: pondělí – pátek 10:30 – 18:00, sobota – neděle 10:30 – 17:00, na snídaně otevřeno od 8:00
Web: obědové menu, stránky jídelny

Obědové menu v jídelně Pohotovka - vepřové ledvinky na slanině s houskovým knedlíkem (leden 2024)
Obědové menu v jídelně Pohotovka – vepřové ledvinky na slanině s houskovým knedlíkem (leden 2024)
Obědové menu v jídelně Pohotovka - dukátové buchtičky s vanilkovým krémem (poloviční porce, leden 2024)
Obědové menu v jídelně Pohotovka – dukátové buchtičky s vanilkovým krémem (poloviční porce, leden 2024)

Jídelna Světozor

Jídelna Světozor je jen několik desítek metrů od pražského Václavského náměstí. Je trochu skrytá v pasáži Světozor, ale není problém ji najít. V obědové nabídce jsou opět tradiční česká jídla jako například plněný paprikový lusk, vepřové výpečky se zelím a knedlíkem, čočka na kyselo, smažený vepřový řízek, rajská, koprovka a další. Obědové menu se mění každý den.

Cena oběda: 100 – 170 Kč za hlavní chod, 40 Kč za polévku
Kdy: pondělí – neděle 10:00 – 15:00
Web: obědové menu

Jídelna Marjánka

Mojí další oblíbenou jídelnou je Marjánka na pražském Andělu. I v Marjánce připravují tradiční česká jídla, navíc zde mají ve stálé nabídce i saláty, například okurkový nebo rajčatový. Specialitou Marjánky je, že se jedná o nonstop otevřenou restauraci. To má své výhody i nevýhody. Pro mnohé je Marjánka doslova majákem, poslední záchranou, když se v pozdních nočních hodinách vrací domů. Marjánku v jedné ze svých recenzí poměrně kriticky hodnotil Starej fotr s Honzíkem (český youtuber) při své noční návštěvě, já bych tak kritický rozhodně nebyl a Marjánce bych vždy dal přednost před KFC nebo McDonald’s. O velké oblíbenosti Marjánky svědčí i vysoké průměrné hodnocení 4,3/5 od cca 1200 hodnotitelů na Google mapách, což je na jídelnu skvělý výsledek. Obědové menu se mění každý den.

Cena: 140 – 160 Kč za hlavní chod, 45 Kč za polévku
Kdy: nonstop
Web: obědové menu, stránky jídelny

Restaurace Havelská koruna

Zmínit bych chtěl i jídelnu Havelská koruna umístěnou v centru Prahy. I zde jsou v menu ta nejoblíbenější tradiční česká jídla, navíc zde vždy v nabídce najdete i Čechy milovaný smažák. Havelská koruna je ze všech zde zmíněných jídelen jako jediná zaměřená i na turisty, celé menu je v několika světových jazycích. V Havelské koruně je jiný princip placení než v ostatních jídelnách – u vstupu dostane každý host papírovou kartu, na kterou se zapisují objednaná jídla, host platí až těsně před odchodem. Pokud papírovou kartu ztratí, platí vysoké penále. Menu je stálé, ne každý den jsou ale dostupná všechna jídla.

Cena: nejčastěji 150 – 250 Kč za hlavní chod, 60 Kč za polévku
Kdy: pondělí – neděle 10:00 – 20:00
Web: obědové menu, stránky restaurace

Jídlo ze stálé nabídky restaurace Havelská koruna - smažený hermelín, brambory, tatarská omáčka (2023)
Jídlo ze stálé nabídky restaurace Havelská koruna – smažený hermelín, brambory, tatarská omáčka (2023)

Mapa doporučených pražských restaurací na oběd


Legenda:
● fialová: česká kuchyně na oběd v Praze – restaurace Výčep a Kamin
● zelená: italská kuchyně na oběd v Praze – restaurace Dejvická 34 a Jacob’s Little Italy
● hnědá: asijská kuchyně na oběd v Praze – bistro Nhà hai hành, restaurace Taro a restaurace v Sapa Praha
● černá: oběd s výhledem na Prahu – restaurace Kuchyň a Mlýnec
● zlatá: luxusní oběd v Praze – restarace Field ⭐ a La Degustation Bohême Bourgeoise ⭐
● červená: levný oběd v Praze – Jídelna Pohotovka, Světozor, Marjánka a Havelská koruna

❤️ Českou kuchyni už máte v malíčku. Co takhle ochutnat něco nového? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma představím skvělá jídla z Španělska, Portugalska nebo Francie.