Kyrgyzské pivo

I přes silnou oblibu kumysu (který vůbec nemusí být nealkoholický) nebo vodky je pivo v Kyrgyzstánu jedním z populárních alkoholických nápojů.

Historie výroby piva v Kyrgyzstánu

Výroba piva v Kyrgyzstánu se začala rozvíjet během sovětské éry, přičemž první pivovary byly založeny na počátku 20. století. Nejvýznamnějším pivovarem je Biškekský pivovar, založený v roce 1906, který produkuje nejznámější kyrgyzskou pivní značku Arpa (Арпа). Tento pivovar hrál klíčovou roli v rozvoji pivovarnictví v zemi a stále je lídrem na trhu.

Kyrgyzské pivo Arpa (Арпа)

Pivo Arpa je nejrozšířenější značkou piva v Kyrgyzstánu. Je to lehké světlé pivo s obsahem alkoholu kolem 4 % a původní stupňovitostí 11 %, což je klasické složení připomínající tradiční sovětská piva jako Žigulevskoye. Přestože je pivo oblíbené především kvůli nostalgii a historické dostupnosti, jeho chuť je jednodušší, s velmi slabým náznakem hořkosti a mírně mýdlovou dochutí. Tento pivovar se však stále drží na trhu a představuje nostalgickou volbu pro ty, kteří pamatují sovětskou éru​. Zajímavostí je, že slad používaný pro výrobu piva Arpa byl dovážen i z Česka.

Kyrgyzské pivo Arpa (Арпа).
Kyrgyzské pivo Arpa (Арпа).

Kyrgyzské pivo Zhivoe (Живое)

Druhou významnou značkou na kyrgyzském pivním trhu je Zhivoe (Живое), což znamená “živé” pivo, tedy nepasterizované pivo, které si údajně uchovává určitou úroveň aktivní fermentace. Zhivoe neprochází tepelnou úpravou a díky tomu si zachovává bohatší spektrum chutí a vůní. Oproti Arpě je toto pivo sofistikovanější a má kratší trvanlivost, což vyžaduje rychlou spotřebu​.

Kyrgyzské pivo Zhivoe (Живое). Na pozadí Sulutorská jezera.
Kyrgyzské pivo Zhivoe (Живое). Na pozadí Sulutorská jezera.
Kyrgyzské pivo Zhivoe (Живое) nefiltrované. Na pozadí Sulutorská jezera.
Kyrgyzské pivo Zhivoe (Живое) nefiltrované. Na pozadí Sulutorská jezera.

Oblíbenost piva v Kyrgyzstánu a můj názor

Přestože Kyrgyzové tradičně preferují nealkoholické nápoje nebo nápoje jako kumys (silný kumys může ale mít stejné množství alkoholu jako pivo!), maksym nebo chalap, pivo si zejména v městských oblastech získává stále více příznivců. V létě, kdy jsou vysoké teploty, je pivo preferovaným alkoholickým nápojem pro osvěžení (pivo ale v Kyrgyzstánu drtivě válcují nealkoholické nápoje maksym a chalap).

Jako Čech jsem pivo v Kyrgyzstánu ochutnat prostě “musel” i přes nedobré recenze. Nefiltrované Zhivoe chutnalo skvěle, naopak popisek Arpy jako “mýdlového piva ze sovětských časů” je poměrně přesný. 😢

Jedna 0,45l plechovka piv Zhivoe stála 75 KGS (19 Kč), půllitr piva Arpa ve skle vyšel na 120 KGS (30 Kč). Všechna piva jsem kupoval v síti hypermarketů Alma.

Na zdraví a pijte s rozmyslem!

🇰🇬 Objevte kouzlo kyrgyzské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství kyrgyzských pokrmů a nápojů.