Maksym: tradiční fermentovaný nápoj z praženého obilí

Maksym (максым) je tradiční kyrgyzský nápoj, který se vyrábí z praženého obilí – nejčastěji pšenice, ječmene nebo kukuřice. Maksym má dlouhou historii, která podle dostupných informací patrně sahá až do dob jejich kočovného způsobu života.

Podomácku připravený kyrgyzský nápoj maksym v Osh bazaar v Biškeku.
Podomácku připravený kyrgyzský nápoj maksym v Osh bazaar v Biškeku.

Zároveň je tento kvašený nápoj z obilnin jakýmsi symbolem kyrgyzské kultury a hrdosti. V dobách, kdy se země potýkala s ekonomickými problémy po rozpadu Sovětského svazu, kyrgyzská společnost Shoro dokázala úspěšně uvést na trh tento tradiční nápoj a vybudovat silnou značku. V létě dnes najdete její stánky prakticky všude na ulicích kyrgyzských měst, v Biškeku jsou bez přehánění na každém kroku.

Pouliční stánek firmy Shoro s nápoji maksym, chalap a kvas. V Biškeku jich v létě najdete desítky, možná stovky.
Pouliční stánek firmy Shoro s nápoji maksym, chalap a kvas. V Biškeku jich v létě najdete desítky, možná stovky.
Cena za maksym, chalap a kvas v mobilním stánku společnosti Shoro (pro přibližný přepočet na Kč nutno vydělit 4).
Cena za maksym, chalap a kvas v mobilním stánku společnosti Shoro (pro přibližný přepočet na Kč nutno vydělit 4).

Kyrgyzové si maksym zamilovali nejen pro jeho chuť, ale i praktičnost (ale ještě více milují maksym míchaný s mléčným nápojem chalap – aralash). V minulosti oceňovali především jeho trvanlivost, díky fermentaci vydržel stejně jaku kumys dlouho na cestách. Věřili i v jeho léčebné schopnosti.

Maksym koupený v pouličním stánku v Biškeku.
Maksym koupený v pouličním stánku v Biškeku.

Dnes zůstává velmi populárním nápojem a bez přehánění tak trochu národním pokladem. Tradice jeho výroby se předává z generace na generaci a tajemství dokonalé chuti střeží každá rodina jako oko v hlavě. Pokud ochutnáte deset maksymů připravených různými rodinami, každý bude chutnat trochu jinak (ale stále skvěle).

Čepování maksymu do kelímku v pouličním stánku v Biškeku.
Čepování maksymu do kelímku v pouličním stánku v Biškeku.

Základem nápoje je zrno, které se nejprve praží, poté namele a smíchá s vodou, čímž vznikne husté těsto. To se nechá několik dní fermentovat, dokud nezíská charakteristickou nakyslou chuť. Hotový maksym se pak scedí a naředí se vodou, aby měl tu správnou konzistenci k pití. Zajímavostí je, že se těsně před pitím vždy promíchává, aby se rovnoměrně rozprostřela usazenina z obilí.

Na pravidelné promíchávání se nezapomíná ani u pouličních prodejců. Každý sud má nahoře páčku, jejímž otáčením vnitřní mechanismus nápoj promíchá.
Na pravidelné promíchávání se nezapomíná ani u pouličních prodejců. Každý sud má nahoře páčku, jejímž otáčením vnitřní mechanismus nápoj promíchá.

Chuť maksymu je osvěžující, lehce nakyslá a trochu mi připomíná nápoj připravený velmi jemným rozmixováním ovesných vloček. Má svou nezaměnitelnou obilnou příchuť. Má pozitivní zdravotní účinky, je bohatý na vitamíny B a minerály, probiotika z fermentace zase podporují trávení a imunitu.

Maksym společnosti Shoro v láhvi v supermarketu.
Maksym společnosti Shoro v láhvi v supermarketu.

Možností, jak ochutnat tento zajímavý nápoj, který je nedílnou součástí kyrgyzské kuchyně, je více. V hlavním městě Kyrgyzstánu, v Biškeku, můžete zajít na Osh bazaar a koupit si domácí maksym (doporučuji!). Můžete si vybrat  průmyslově vyráběný produkt společnosti Shoro v supermarketech. Ale nejlepší zážitek získáte, když si maksym koupíte přímo v ulicích během teplých letních dnů (stánkaři jej prodávají společně s nápojem chalap a kvas).

Je to nápoj s jedinečnou chutí a historií, který si zaslouží vaši pozornost.

Na zdraví!

🇰🇬 Zažijte kyrgyzskou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.