Maksym (максым) je tradiční kyrgyzský nápoj, který se vyrábí z praženého obilí – nejčastěji pšenice, ječmene nebo kukuřice. Maksym má dlouhou historii, která podle dostupných informací patrně sahá až do dob jejich kočovného způsobu života.

Zároveň je tento kvašený nápoj z obilnin jakýmsi symbolem kyrgyzské kultury a hrdosti. V dobách, kdy se země potýkala s ekonomickými problémy po rozpadu Sovětského svazu, kyrgyzská společnost Shoro dokázala úspěšně uvést na trh tento tradiční nápoj a vybudovat silnou značku. V létě dnes najdete její stánky prakticky všude na ulicích kyrgyzských měst, v Biškeku jsou bez přehánění na každém kroku.


Kyrgyzové si maksym zamilovali nejen pro jeho chuť, ale i praktičnost (ale ještě více milují maksym míchaný s mléčným nápojem chalap – aralash). V minulosti oceňovali především jeho trvanlivost, díky fermentaci vydržel stejně jaku kumys dlouho na cestách. Věřili i v jeho léčebné schopnosti.

Dnes zůstává velmi populárním nápojem a bez přehánění tak trochu národním pokladem. Tradice jeho výroby se předává z generace na generaci a tajemství dokonalé chuti střeží každá rodina jako oko v hlavě. Pokud ochutnáte deset maksymů připravených různými rodinami, každý bude chutnat trochu jinak (ale stále skvěle).

Základem nápoje je zrno, které se nejprve praží, poté namele a smíchá s vodou, čímž vznikne husté těsto. To se nechá několik dní fermentovat, dokud nezíská charakteristickou nakyslou chuť. Hotový maksym se pak scedí a naředí se vodou, aby měl tu správnou konzistenci k pití. Zajímavostí je, že se těsně před pitím vždy promíchává, aby se rovnoměrně rozprostřela usazenina z obilí.

Chuť maksymu je osvěžující, lehce nakyslá a trochu mi připomíná nápoj připravený velmi jemným rozmixováním ovesných vloček. Má svou nezaměnitelnou obilnou příchuť. Má pozitivní zdravotní účinky, je bohatý na vitamíny B a minerály, probiotika z fermentace zase podporují trávení a imunitu.

Možností, jak ochutnat tento zajímavý nápoj, který je nedílnou součástí kyrgyzské kuchyně, je více. V hlavním městě Kyrgyzstánu, v Biškeku, můžete zajít na Osh bazaar a koupit si domácí maksym (doporučuji!). Můžete si vybrat průmyslově vyráběný produkt společnosti Shoro v supermarketech. Ale nejlepší zážitek získáte, když si maksym koupíte přímo v ulicích během teplých letních dnů (stánkaři jej prodávají společně s nápojem chalap a kvas).
Je to nápoj s jedinečnou chutí a historií, který si zaslouží vaši pozornost.
Na zdraví!
🇰🇬 Zažijte kyrgyzskou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.
2 komentáře
Koupil jsem si ho u stánku v Bishkeku. Něco tak hnusného jsem asi nikdy nepil. Kvas – fajn, kumys – fajn, maksym – nikdy víc.
A jste si jistý, že jste skutečně ochutnal kumys? Nespletl jste si ho s chalapem, který u stánků společně s maksymem a kvasem prodávají? 🙂 Z té Vámi zmíněné trojice je totiž právě kumys ten nejnáročnější na “evropský jazýček” 😀
Ale je super, že jste všechno ochutnal!