Maydanoz salatası je tradiční turecký salát připravovaný především z čerstvé petržele. Salát patří mezi oblíbené pokrmy turecké gastronomie. Díky své svěží chuti, jednoduchosti přípravy a bohatému aroma se často podává jako předkrm (meze) nebo příloha k hlavnímu jídlu, zejména ke grilovaným masům a rybám.

Základem salátu maydanoz salatası je vždy čerstvá hladkolistá petržel, která musí být kvalitní, aromatická a svěže zelená. Kromě petržele se do salátu zpravidla používají rajčata, sladká paprika, cibule a čerstvá máta. Ty se dochutí čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, extra panenským olivovým olejem, solí, případně vinným octem a sumakem.
Maydanoz salatası se v turecké kuchyni nejčastěji podává jako součást meze, tedy kolekce malých předkrmů určených ke sdílení u stolu. Právě v rámci meze jsem jej měl možnost několikrát ochutnat i já.
Maydanoz salatası je ukázkou toho, jak může být jednoduchý salát z několika málo ingrediencí opravdovým gastronomickým zážitkem. Nepřeháním!
Dobrou chuť!
🇹🇷 Turecko na talíři i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o turecké kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, turecká jídla!