Sigara böreği jsou turecké smažené trubičky plněné nejčastěji sýrem. Jedná se o tradiční tureckou pochoutku, která patří do početné rodiny tureckých jídel označovaných jako “börek”.

Slovo “sigara” v turečtině znamená “cigareta” a označuje tvar této speciality – tenké, dlouhé rolky připomínající tvarem cigarety. Börek obecně má kořeny v kuchyni Osmanské říše a stal se jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších pokrmů v celém Turecku a i v zemích, které byly dříve součástí Osmanské říše.
Příprava je poměrně jednoduchá. Těsto podobné listovému těstu se nakrájí na trojúhelníkové nebo obdélníkové tvary. Ty se plní nejčastěji směsí rozdrobeného bílého sýra a nasekané petrželky. Těsto se pevně sroluje tak, aby vznikly charakteristické štíhlé rolky, okraje se lehce potřou vodou, aby se při smažení nerozbalily. Nakonec se rolky krátce smaží v horkém oleji, dokud nezískají zlatavou a křupavou kůrku.
Sigara böreği jsou v Turecku oblíbené jako předkrm, svačina nebo součást snídaně. Tradičně se podávají horké, křupavé. Oblíbeným doplňkem bývá tradiční turecký čaj.

Já si s chutí dával jeden nebo dva kousky sigara böreği v rámci snídaní ve svém ubytování v Göreme v Kappadokii. Mám rád jídla se sýrem, takže jsem si tuto křupavou pochoutku nemohl odepřít. S tureckým čajem byly sigara böreği dokonalým začátkem dne a ani pak nevadilo, že právě ve dnech mé návštěvy v oblasti hustě sněžilo. Ano, v polovině dubna! 😇
Dobrou chuť!

🇹🇷 Ochutnejte to nejlepší z Turecka! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o turecké kuchyni. Objevíte to nejlepší turecké jídlo a pití!