Čím více cestuji, tím více se ujišťuji v pravidle, že v nejnavštěvovanějších turistických lokalitách je třeba být u volby restaurace velmi opatrný – většinou tu vládnou podniky, které sází na rychlý zisk z náhodných kolemjdoucích, kteří se nikdy nevrátí.
O to víc mne pak potěší, když v samém srdci Prahy, na adrese, kde by člověk čekal spíš turistickou past než příjemný zážitek, už dva roky funguje restaurace, která na to jde úplně jinak.
Tím odvážným podnikem je restaurace 420; ta na Staroměském náměstí nabízí poctivě připravená jídla s excelentním poměrem cena/výkon v rámci okolních restaurací, nezapomenutelné dezerty, nádherné prostředí a skvělý servis.
Pražská restaurace 420

Proč navštívit restauraci 420
Restaurace 420 je zaměřená na českou kuchyni připravovanou z kvalitních surovin. Za projektem stojí Radek Kašpárek, známý šéfkuchař, jehož restaurace Field drží jednu ze dvou michelinských hvězd v Česku. Kuchyni velí Marek Kominek, neuvěřitelně propracované dezerty má na starosti Kateřina Brodnianska.


Z michelinských restaurací zůstaly silné, koncentrované chutě, porce jsou však velké, atmosféra o poznání uvolněnější a děti jsou tu vítány.

Již pozdrav z kuchyně v podobě métského salámu se smaženým křenem, pepřem a solí dává tušit, že to nebude obyčejný zážitek. Métský salám znají Češi jako levnou “čajovku”, tady je však připravený ve výjimečném provedení. Doplňují jej ještě teplé rohlíky a škvarkové pagáče z místní pekárny. Host dostane i máslo s libečkem a malou misku polévky. Být turistou dychtivým po ochutnávání typicky českých jídel, tleskal bych již nyní. Češi z nějakého důvodu rohlíky milují a tyhle jsou dost možná ty nejlepší, jaké jsem kdy jedl.
Jako předkrm jsem si z obědového menu zvolil marinovaného sivena s pažitkou, nakládanou červenou řepou a salátem; ten je přesně takový, jaký od tohoto typu předkrmu čekáte, lehký a svěží. Zato telecí játra na grilu jsou servírována se silnou omáčkou z cibule a pepře, hranolky jsou, jak jinak, usmažené v hovězím loji.
Nakládaný daněk jako předkrm ze stálého menu je zkombinovaný s divokou brokolicí, nakládanými houbami a je přímo před hostem zalitý kořeněnou omáčkou ze švestek. Hlavní chod ze stálého menu v podobě trhaného masa z hovězí plece je obrovský, omáčka s foie gras a lanýžem je velmi silná. Chuťové buňky potěší i kousky morku a kuličky arónie.
Poctivě a moderně připravené jídlo není třeba dále příliš komentovat; pro mne je však nečekané mimořádné zpracování dezertů. Vytvořit něco opravdu nezapomenutelného, co restauraci odlišuje od jiných, je totiž skutečně těžké, restaurace tak ve vzpomínkách mohou začít po určité době splývat.
Restaurace 420 se ale mistrně odlišuje dezerty; stylizace trubičky plněné karamelovou šlehačkou do podoby doutníku je prostě skvělá a stejně tak ani další “sladké tečky” nezaostávají.

Prostory restaurace 420
Jídlo je ale v případě restaurace 420 jen jedním dílkem skládačky, která tvoří celkový zážitek z návštěvy.
“Čtyřistadvacítka” otevřela na konci roku 2023 na jedné z nejprestižnějších adres v Česku, na Staroměstském náměstí, přímo naproti Pražskému orloji. Snaží se na místo proslulé nekonečnými davy turistů a restauracemi s pochybnou pověstí přivést zpět i místní a ukázat, že i na Staroměstském náměstí lze najít kvalitní českou kuchyni.

Restaurace je umístěna v historickém domě, který byl citlivě zrekonstruován. Zastřešené nádvoří, kde hosté stolují, patří k nejkrásnějším restauračním prostorám, jaké jsem kdy viděl. Jak neuvěřitelnou proměnou nádvoří prošlo pochopíte, jakmile uvidíte fotografii jeho původního stavu.


K restauraci patří i vlastní pekárna a uzenářství, obě umístěné v původním gotickém sklepení.
Právě toto sklepení může být jedním z nečekaných zážitků návštěvy restaurace 420. Málokdo si uvědomí, že přízemí domu bylo původně mnohem níže – Staroměstské náměstí totiž bylo v průběhu staletí navýšeno o několik metrů.

Obědové menu restaurace 420
Restaurace v pondělí až pátek mezi 11:30 až 15:00 nabízí obědové menu; to se mění každý týden. Právě tady je zřejmě největší prostor pro kuchařské hraní si s jídly, která Češi milují.
Je libo vinnou klobásu se smaženým kysaným zelím? Knedlíčky s uzeným kaprem? Třešňovou buchtu se zmrzlinou z pečené smetany? Knedlík plněný šípkovou marmeládou?


Právě tyto hrátky jsou pro mě obrovským lákadlem. Mnohá jídla z obědového menu bych chtěl ochutnat už jen proto, abych zjistil, “jak to dělají”.
Dětské menu restaurace 420
Sympatické je, že restaurace 420 myslí i na děti. Ty si mohou pochutnat na slepičím vývaru s písmenky, smažených řízečkách s kaší nebo hranolkami a kompotu nebo těstovinách.
Dětská jídla jsou připravená s rozmyslem; se zkušeností kuchařů, kteří jsou zároveň rodiči. Pastelky a omalovánky vyvedené ve stylu restaurace už jsou jen malou třešničkou na dortu.


Ceny jídel v restauraci 420
“Čtyřistadvacítka” na první pohled není levná. Cena většiny předkrmů na stálém menu se pohybuje okolo 450 Kč, hlavní jídla stojí okolo 760 Kč, dezerty pak vyjdou na 260 Kč. Ceny jsou však naprosto přiměřené lokalitě Staroměstského náměstí, úrovni jídel, která zde připravují, perfektnímu servisu a nádherným prostorám, ve kterých se restaurace nalézá.
U obědového menu, kdy předkrmy stojí okolo 280 Kč, hlavní jídla okolo 390 Kč a dezerty okolo 210 Kč pak jde podle mne vzhledem k lokalitě Staroměstského náměstí dokonce o neporazitelnou nabídku.

Hosty restaurace údajně tvoří z poloviny turisté a z poloviny místní. I tady platí, že se nejde vždy zavděčit všem. Pro Čechy tak může být problém zaplatit za některá tradiční a jim dobře známá obědová jídla částky, na které nejsou zvyklí, byť ta známá česká jídla jsou tady připravena v luxusním provedení.
Také kombinace chutí jídel na stálém menu mohou být někdy až příliš nečekané a mohou zaskočit. V mém případě se to stalo u přílohy k trhanému masu; portobello se sýrovou emulzí prostě nezaujalo.
Takové případy jsou ale spíše výjimkou.

O restauraci 420 by toho šlo napsat hodně.
Že “420” je mezinárodní telefonní předvolba Česka, stejně jako slangové označení pro něco zcela jiného. Že papírové deštníčky, které hosté dostanou na zmrzlinových pohárech, jsou malým retro vtípkem. Že samotný dům U Červené lišky má dlouhou a zajímavou historii. Že i přes neskutečně silné konkurenční prostředí Staromětského náměstí restaurace nijak nepřispívá k vizuálnímu smogu místa a na náměstí na ni upozorňuje jen decentní bílá vlajka s černým nápisem “Czech Restaurant”.
Ať už jste turista, který se chce najíst přímo na Staroměstském náměstí, nebo jste místní a hledáte podnik, kam v tom nejužším historickém centru zajít na jídlo, “Čtyřistadvacítka” je pro tyto účely skvělým místem.
Dobrou chuť!
Více informací o restauraci 420 získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
🇨🇿 Česká kuchyně je srdcová záležitost, ale co kdybyste rozšířili své obzory? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma představím zajímavá jídla z Itálie, Turecka nebo Kyrgyzstánu.