Şiş kebap: kousky grilovaného masa na jehle

Şiş kebap je maso nakrájené na menší kousky, které se marinuje, napichuje na jehlu a následně opéká nad ohněm z dřevěného uhlí. Turecký název “şiş kebap” doslova znamená “špíz s masem” (“şiş” – jehla, špíz, “kebap” – maso připravované na ohni).

Jde o typické turecké jídlo, které si získalo velkou oblibu také v zemích Středního východu, Balkánu a postupně po celém světě.

Şiş kebap: kousky grilovaného masa na špízu. Jedná se o typicky turecké jídlo.
Şiş kebap: kousky grilovaného masa na špízu. Jedná se o typicky turecké jídlo.

Turecký şiş kebap je proslavený svou výraznou chutí, křehkostí masa a aromatickým kořením používaným při marinování.

Typicky se podává s tradičními tureckými přílohami jako je rýže nebo pilaf, bulgur, grilovaná zelenina, chléb typu lavash, jogurtové dipy (cacık), saláty (ezme) a bylinky. K zapíjení je ideální ayran nebo turecký čaj.

Já musím ještě jednou zdůrazit onu křehkost masa. Turecké (ale například i íránské nebo kyrgyzské) maso grilované na jehle osobně řadím mezi to nejkřehčí a nejlepší grilované maso, jaké jsem měl možnost kdy ochutnat.

Typy şiş kebapu

Şiş kebap existuje v několika různých variantách, které se liší především použitým druhem masa a stylem marinování. Typické varianty zahrnují:

  • Kuzu şiş kebap – tradiční špízy z jehněčího masa, marinované v jogurtové marinádě s česnekem a kořením.
  • Tavuk şiş kebap – špízy z kuřecího masa marinované v jogurtu, citronové šťávě a česneku s jemnou směsí koření.
  • Dana şiş kebap – špízy z hovězího masa, často marinované v olivovém oleji, česneku, pepři a oreganu.
  • Sebzeli şiş kebap – varianta špízů, kde se kombinuje maso s různými druhy zeleniny, jako jsou lilky, cukety, papriky, cibule či rajčata.

Şiş kebap patří do široké rodiny tureckých jídel označovaných jako “kebab”. Slovo kebab označuje v turecké gastronomii obecně maso připravované na grilu nebo otevřeném ohni. Kebabů existuje mnoho druhů (döner kebap, ciğer kebabı, testi kebabı, adana kebap, urfa kebap, iskender kebap, cağ kebap, alinazik kebap a další). Každý z těchto pokrmů má své specifické charakteristiky.

Tavuk şiş kebap: příprava kuřecího (tavuk) kebabu se zeleninou.
Tavuk şiş kebap: příprava kuřecího (tavuk) kebabu se zeleninou.

Historický původ şiş kebapu

Şiş kebap má kořeny hluboko v historii Anatolie, tedy dnešního území Turecka. Příprava masa opékáním na otevřeném ohni je jedním z nejstarších způsobů tepelné úpravy potravin, který lidstvo znalo. První zmínky o úpravě masa na špízech pocházejí již z období starověkých civilizací Blízkého východu (konkrétně Mezopotámie a Perské říše).

V regionu Anatolie, kde se nachází dnešní Turecko, se příprava masa na špízech stala součástí kulinářské kultury již ve středověku, zejména v období Seldžucké říše a později Osmanské říše. Osmanská kuchyně pak přispěla k popularizaci tohoto pokrmu a rozšířila jej prostřednictvím obchodních cest a kulturních výměn po celém Balkánu, střední Asii a Blízkém východě. Přestože se dnes şiş kebap připravuje v různých variantách po celém světě, pravý původ tohoto jídla je jednoznačně turecký.

Typické ingredience a příprava şiş kebapu

Základní ingrediencí na şiş kebap bývá tradičně jehněčí, kuřecí, telecí nebo hovězí maso. Pravý a autentický turecký şiş kebap se nejčastěji připravuje právě z kvalitního jehněčího masa, které se nakrájí na středně velké kostky o velikosti přibližně 3 až 4 centimetry.

Před samotným grilováním se maso obvykle marinuje. Marináda na şiş kebap je nejčastěji z kvalitního olivového oleje, citrónové šťávy nebo octa, jogurtu, česneku, cibule a směsi tradičního tureckého koření. Marinování masa trvá nejméně několik hodin, často se však maso marinuje i přes noc.

Po marinování se jednotlivé kousky masa napichují na dlouhé kovové nebo dřevěné jehly. Ty se následně grilují nad žhavým dřevěným uhlím nebo otevřeným ohněm. Maso musí být křehké, šťavnaté a na povrchu zlatavě opečené.

Şiş kebap představuje důležitou součást turecké gastronomie. Já se vždy snažím na cestách jíst jídla, která jsem zatím neochutnal, turecký şiş kebap si ale musím dávat znovu a znovu ❤️

Fotografie kuřecího şiş kebabu v tomto článku pocházejí z podniku Ciğercan Avanos (viz. “Kam na jídlo v Kappadokii“). Jedna porce včetně několika salátů zde stála 320 TRY (190 Kč).

A já musím ještě jednou napsat: jíst tak neuvěřitelně křehké a přitom šťavnaté maso je pro mne vždy skvělý gastronomický zážitek.

Tak dobrou chuť!

🇹🇷 Turecko na talíři i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o turecké kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, turecká jídla!