Ayran je osvěžující nápoj ze směsi jogurtu, vody a soli. Lze si ho vychutnat samostatně jako nápoj na zahnání žízně nebo v kombinaci s tradičními tureckými pokrmy. Turecká jídla mohou být často pálivá a jogurtový ayran pomáhá pálivost snížit.
✓ Tip: Rezervujte si vstupenky na památky a výlety v Istanbulu předem, ušetříte čas a vyhnete se frontám.
Na celém Blízkém východě a ve Střední Asii je považován za tradiční nápoj, který je široce dostupný. Prodává se prakticky všude, kde narazíte na jídlo. Balení ayranu připomíná balení jogurtu.

V restauracích ale můžete narazit i na čerstvě připravený ayran. Ten se připravuje vyšleháním jogurtu do lehké a nadýchané konzistence, do které se přidává voda a sůl. Mléčná pěna utvoří na šálku ayranu efektní čepici.

Já si rád dávám čerstvý ayran v istanbulské restauraci Gaziantep Közde Künefe Kebap Salonu. Čerstvý ayran vám zde připraví do kovového žejdlíku, stojí 10 lir, tj. cca 15 Kč.
Ayran je nápojem, který byste měli alespoň jednou v Turecku ochutnat.
Dobrou chuť!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
🇹🇷 Jste fanouškem kebabu nebo turecké "pizzy" pide? Chcete poznat i další turecká jídla? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět o tureckém jídle a pití.