Turecký čaj


Turecký čaj (turecky „çay“) je jedním ze základů turecké gastronomické kultury. Najdete ho v každé domácnosti a kavárně. Čaj se vyrábí ze specifické odrůdy černých čajových lístků „Rize“, která se pěstuje v stejnojmenné turecké provincii.

Čajové lístky se louhují s vroucí vodou v tradiční konvičce zvané „çaydanlık“, která má malou hubičku a dlouhou rukojeť. Čaj se pak nalévá do malých skleniček ve tvaru tulipánu a podává se s kostkou cukru, který se do čaje běžně přidává pro zvýraznění chuti. Časté je také přiložení malého kousku sladkosti.

Turecký čaj

V turecké kultuře je čaj nejen nápojem, ale také symbolem pohostinnosti a přátelství. Při návštěvě přítele nebo člena rodiny je zvykem nabídnout mu šálek čaje na uvítanou. Popíjení tureckého čaje je pro mne nedílnou součástí každé návštěvy Turecka. Vychutnat si jej můžete skutečně kdekoliv. V proslavené cukrárně Hafız Mustafa, která byla založena již v roce 1864, jej pořídíte za 14,50 lir, tj. za cca 20 Kč. Turecký čaj je jednou z věcí, která k Turecku nerozlučně patří.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: