Tajine tunisien: tuniský vaječný nákyp

Tuniský tajine (طاجين تونسي) je pokrm, který má s marockým tajinem společný pouze název. Zatímco marocký tajine je pomalu dušené jídlo připravované v keramické nádobě stejného názvu, tuniský tajine je obdobou zapečené omelety či italské frittaty.

Jeho hlavní charakteristikou je vaječný základ, který pojí další ingredience – nejčastěji maso, zeleninu, bylinky a koření.

Tajine tunisien: vaječný nákyp s petrželkou a dalšími ingrediencemi.
Tajine tunisien: vaječný nákyp s petrželkou a dalšími ingrediencemi.

Co je tuniský tajine

Tajine (v češtině se používá i název “tažín”) je jídlo s dlouhou historií. Jeho název pochází z arabštiny a řeckého slova “têganon”, které označovalo keramickou pánev nebo zapékací nádobu. Dnes se tento termín v Tunisku vztahuje k samotnému pokrmu. Tajine se často připravuje na sváteční stůl, během oslav, svateb nebo rodinných večeří. Nechybí ani na tuniských stolech během ramadánu, kde je oblíbenou součástí večerního menu.

Je to hlavní chod, můžete si jej dopřát ale i k snídani a často jej v Tunisku koupíte u stánků jako street food. Snadno se krájí a lze ho podávat teplý i studený.

Vytahování plechu s tuniským tajine z pece, v které se běžně peče chléb. Tento tajine je určen pro jednu z blízkých restaurací.
Vytahování plechu s tuniským tajine z pece, v které se běžně peče chléb. Tento tajine je určen pro jednu z blízkých restaurací.

Typické ingredience tuniského tajine

Tuniský tajine je velmi flexibilní jídlo, jeho složení lze snadno přizpůsobit tomu, co máte k dispozici. Přesto existují klíčové ingredience, které se v receptech opakují. Základem jsou vejce, která pojí směs masa, ryb nebo zeleniny. Mezi oblíbené druhy masa patří kuřecí, jehněčí nebo mleté telecí.

Mezi oblíbené varianty patří tajine maadnous, připravený s velkým množstvím čerstvé petrželky, nebo tajine jebna, který je bohatě dochucen sýrem. Tajine merguez  je varianta s místními pikantními klobáskami. Zeleninové varianty zahrnují tajine sbénaḫ se špenátem, tajine qnārīa s artyčoky či hráškový tajine jelbāna. Ti, kteří preferují ryby, si oblíbí tajine b-ton s tuňákem, zatímco pro milovníky vnitřností je zde tajine b-kibda, kde hlavní roli hrají játra. Speciální místo zaujímá tajine mlsouka, jehož náplň se zapéká mezi vrstvami těsta používanými v tuniském jídle brik. Tajine rīqūta je jemný pokrm se sýrem podobným ricottě. Kreativní kuchaři dokonce připravují těstovinový tajine maqrūna.

Plech s čerstvě upečeným tuniským tajine. Pozor, je ještě horký! 😁
Plech s čerstvě upečeným tuniským tajine. Pozor, je ještě horký! 😁

Jak připravit tuniský tajine

Příprava tajinu  je jednoduchá a rychlá, liší se podle připravované varianty. U masových verzí se maso opeče předem na pánvi, stejně tak brambory nebo jiná tvrdší zelenina se předvaří. Do velké mísy se rozšlehají vejce, přidá se sýr, nasekané bylinky a případně další přísady jako hrášek nebo předvařené brambory. Poté se vmíchá připravené maso nebo zelenina. Tajine má často sytě žlutou barvu díky použití kurkumy. Směs se nalije do vymazané nebo pečicím papírem vyložené formy a peče se v troubě, dokud povrch nezezlátne a nákyp neztuhne. Tajine se nechá vychladnout, aby se lépe krájel. Podává se teplý, skvělý je ale i studený.

Pro mne je tuniský tajine jedním z nejlepších tuniských jídel, zbožňuji jeho nadýchanost; kombinaci brambor a vajíček mám velmi rád (viz. má láska k španělskému jídlu tortilla de patatas). A samozřejmě oceňuji i to, že se nejedná o pálivé jídlo 😇

Dobrou chuť!

🇹🇳 Chcete si užít pravou chuť Tuniska? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Tunisku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.