Tortilla de patatas: španělská bramborová omeleta

Španělsko je proslulé svou kuchyní, pokrmy jako paella či gazpacho jsou známé po celém světě. Paella je dokonce často v zahraničí označována za španělské národní jídlo.

Zapomeňte na paellu.

Jedno jídlo španělskou kuchyni vystihuje nejlépe: tortilla de patatas neboli španělská bramborová omeleta.

Tortilla de patatas: španělská bramborová omeleta s houbami, česnekovým aioli a plátkem bagety.
Tortilla de patatas: španělská bramborová omeleta s houbami, česnekovým aioli a plátkem bagety.

Tortilla de patatas jako španělské národní jídlo

Tortilla de patatas (neboli tortilla española) je skutečně jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších španělských jídel. Španělskou kuchyni ztělesňuje z několika důvodů:

  • Je jednoduchá. Tortilla se skládá v podstatě jen z brambor, vajec, cibule a oleje. Ukazuje, že i z mála základních surovin lze vytvořit chutný pokrm.
  • Je všudypřítomná. Tortillu najdete po celém Španělsku ve všech regionech. Najdete ji na severu v Baskicku, stejně tak jako na jihu v Alicante. Podává se jako tapas, součást menú del día i jako náplň křupavé bagety.
  • Je variabilní. Existuje mnoho variant a místních úprav tortilly. Přidává se do ní zelenina, sušená šunka jamón, klobása chorizo … Může být více či méně propečená.
  • Je tradiční. Recept se předává z generace na generaci a má dlouhou historii. Jde o tradiční lidový pokrm z dostupných surovin.
  • Je společenská. Španělé tortillu často připravují a jedí společně s rodinou a přáteli. Symbolizuje sdílení a pospolitost španělského životního stylu.
  • Je všelidová. Tortilla je oblíbená napříč společenskými vrstvami, najdete ji v obyčejných barech i v michelinských restauracích.
Tortilla de patatas: španělská bramborová omeleta v základní, přesto dokonalé variantě. Jen vejce, brambory a olivový olej. Jednoduššeji už to nejde.
Tortilla de patatas: španělská bramborová omeleta v základní, přesto dokonalé variantě. Jen vejce, brambory a olivový olej. Jednoduššeji už to nejde.

Navzdory názvu nemá nic společného s mexickými tortillami. Svou konzistencí se více podobá italské frittátě. Slovo tortilla je zdrobnělinou španělského slova „torta“, což znamená „koláč“. Základem jsou pouze tři ingredience: brambory, vejce a olivový olej. Někteří přidávají také cibuli, což ovšem mezi Španěly vzbuzuje vášnivé debaty mezi jejím příznivci (cebollistas) a odpůrci (sin cebollistas). Já mám v této „zásadní“ španělské gastronomické otázce jasno. Bez cibule! 😁

Tortilla de patatas: různé varianty tohoto variabilního španělského jídla.
Tortilla de patatas: různé varianty tohoto variabilního španělského jídla.

Vznik a původ tortilla de patatas

Brambory, které tvoří základ tortilla de patatas, byly do Evropy dovezeny španělskými dobrodruhy teprve v patnáctém století. Zpočátku se na ně pohlíželo s nedůvěrou a končily spíše jako krmivo pro dobytek. Trvalo více než dvě stě let, než si našly cestu na španělské talíře. Za rodiště tortilly de patatas je považována vesnička Villanueva de la Serena v regionu Extremadura. Právě odtud pocházejí dokumenty z roku 1798, které popisují bramborovou omeletu jako levný a sytý pokrm vhodný k nasycení mas. Význam tortilly pro místní komunitu dokládá i socha, odhalená v roce 2021 u příležitosti každoročního festivalu.

Tortilla de patas: španělská bramborová omeleta s houbami a špenátem.
Tortilla de patas: španělská bramborová omeleta s houbami a špenátem.

Příprava tortilla de patatas

Příprava španělské omelety je překvapivě jednoduchá. Její chuť však závisí na kvalitě použitých surovin, zejména olivového oleje, a zručnosti kuchaře. Správný postup přípravy se předává z generace na generaci. Nejdůležitější je správné orestování brambor a odvážné obrácení omelety během smažení. Někdo připravuje toto tortillu de patatas ještě trochu tekutou, jiný ji dokonale propeče. Já mám toto jídlo (stejně jako míchaná vajíčka) rád ještě mírně tekuté. To je pro mne dokonalá typická španělská snídaně.

Význam tortilla de patatas pro Španěly

Ač se může zdát zvláštní přikládat takovou váhu zdánlivě prostému jídlu, pro Španěly představuje tortilla de patatas mnohem více než jen pokrm. Bez jakýchkoliv přehnaností je pro ně symbolem domova, rodiny a národní hrdosti. Najdete ji v každé domácnosti, od nejchudších po ty nejbohatší. Připravuje se k snídani, obědu i večeři. Chutná skvěle teplá i za studena. Spojuje Španěly napříč regiony a společenskými vrstvami.

Je zkrátka srdcem španělské kuchyně.

Dobrou chuť!

❤️ Španělsko na talíři, ve sklenici i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o španělské kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, španělská jídla!