Tuniské datle

Tunisko je jedním z předních producentů datlí na světě, datlovníky jsou důležitou součástí tuniské historie, kultury a ekonomiky. Datlovník je pro Tunisany symbolem života, plodnosti a hojnosti. Datlovníky se v Tunisku pěstují již po tisíciletí, první zmínky o jejich pěstování pocházejí již z dob Kartága.

Tunisko je společně s Egyptem, Alžírskem, Saudskou Arábií a Iránem jedním z největších producentů datlí na světě.

Tuniské datle.
Tuniské datle.

Datlovníky se pěstují především v jižních oblastech Tuniska, kde panuje suché a horké pouštní klima. Datlovník je dvoudomá rostlina, existují samčí a samičí stromy. Aby došlo k opylení a vzniku plodů, je nutné přenést pyl ze samčích květů na samičí. Tradičně se toto provádí ručně, kdy pěstitelé šplhají na vrcholky palem a pyl přenášejí. Od zasazení mladého stromku až po první sklizeň uběhne zhruba 5-8 let. Plné plodnosti dosahují datlovníky ve věku kolem 15 let a při dobré péči mohou plodit i více než 100 let. Sklizeň datlí probíhá od září do listopadu, je to náročná manuální práce. Sběrači šplhají na vysoké palmy a datle opatrně odstřihávají, aby je nepoškodili. Čerstvé datle mají vysoký obsah vody, proto se suší na slunci. Obsah vody se sníží a datle se stanou trvanlivějšími.

Tuniské datle.
Tuniské datle.

Tunisko produkuje širokou škálu odrůd datlí, z nichž nejznámější a nejkvalitnější je odrůda Deglet Nour (v překladu znamená “prsty světla”). Každá odrůda má trochu jiné vlastnosti a chuť. Některé jsou vhodnější pro přímou konzumaci, jiné se hodí na vaření a pečení. V Tunisku se datle tradičně konzumují čerstvé, sušené, vařené i pečené. Jsou základní ingrediencí řady tradičních tuniských jídel, dezertů i nápojů.

Tuniské datle plněné čerstvým sýrem a zasypané semínky z granátového jablka. Dokonalá kombinace.
Tuniské datle plněné čerstvým sýrem a zasypané semínky z granátového jablka. Dokonalá kombinace.

V Tunisku se téměř všechny části datlovníku využívají. Dřevo kmene se používá ve stavebnictví a k výrobě nábytku. Listí slouží k výrobě košíků, rohoží a pro pletené ploty. Z datlových pecek se lisuje olej používaný v kosmetice. A nezralé datle se používají ke krmení hospodářských zvířat.

Tuniské datle v olivovém oleji. S čerstvým místním chlebem výtečná kombinace.
Tuniské datle v olivovém oleji. S čerstvým místním chlebem výtečná kombinace.

Datle a datlovníky mají v Tunisku i duchovní a kulturní rozměr. Podle islámské tradice by oslavy konce ramadánu měly začít snězením lichého počtu datlí. Datlovníky se často sází u mešit a hřbitovů, věří se, že přinášejí požehnání.

Datle a datlovníky jsou prostě neoddělitelnou součástí Tuniska. Jsou to plody pouště, které po staletí vyživovaly generace Tunisanů a staly se symbolem této severoafrické země. Tuniské datle, zejména odrůda Deglet Nour, jsou právem považovány za jedny z nejlepších na světě. A i když já doma, v Česku, preferuji spíše sušené fíky před datlemi, v Tunisku jim nikdy neodolám.

Dobrou chuť!

🇹🇳 Objevte kouzlo tuniské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství tuniských pokrmů a nápojů.