Zerde: turecký rýžový pudink s šafránem

Zerde je turecký rýžový pudink s šafránem. Jedná se o tradiční dezert, jehož původ sahá až do období Osmanské říše. Název pochází z perského slova “zard” (“žlutý”).

Zerde se v turecké kuchyni připravuje již po staletí, patří k oblíbeným sladkým pokrmům zejména v oblasti Anatolie. Často bývá součástí slavnostních událostí, svateb a náboženských svátků.

Zerde: turecký rýžový pudink s šafránem.
Zerde: turecký rýžový pudink s šafránem.

Hlavní ingrediencí dezertu zerde je rýže, která se vaří ve vodě spolu s cukrem a šafránem. Díky šafránu získává dezert svou charakteristickou zlatavě žlutou barvu. Před servírováním se zerde obvykle ozdobí skořicí, piniovými oříšky, pistáciemi, sušenými plody (rozinky nebo rybíz) a někdy i granátovým jablkem. Konzistence tohoto dezertu je tekutější než například u rýžového pudinku sütlaç, dalšího známého tureckého rýžového dezertu.

Rozdíl mezi tureckým zerde a íránským sholeh zard

Protože jsem Turecko navštívil po svém poznávání íránské kuchyně, nemohl jsem si nevšimnout podobnosti mezi íránským dezertem sholeh zard a tureckým dezertem zerde.

Íránský dezert sholeh zard je tureckému zerde hodně podobný. Oba dezerty mají společné perské slovo “zard” v názvu; to označuje žlutou barvu získanou použitím šafránu. Sholeh zard však má hustší, krémovější konzistenci než turecké zerde a obvykle obsahuje kromě rýže, cukru a šafránu také růžovou vodu a někdy i kardamom.

Není jasné, který z těchto dvou dezertů vznikl dříve. Oba dezerty mají historické kořeny sahající do doby středověké Persie a Osmanské říše. Je pravděpodobné, že obě varianty vznikly paralelně a vzájemně se ovlivňovaly, vzhledem k velkému kulturnímu propojení mezi Persií a Osmanskou říší.

Já jsem měl možnost ochutnat zerde ve vyhlášené restauraci Mithat Tirit (viz. Kam na jídlo v Konye), která se specializuje výhradně na pokrm tirit a jako jediný dezert nabízí právě zerde. Restaurace nemá na menu žádné jiné pokrmy, což je mi (jak možná již víte), mimořádně sympatické.

Dezert byl lehký, osvěžující a zároveň příjemně sladký. Oproti íránskému dezertu sholeh zard, který jsem měl ještě v živé paměti, byl výrazně tekutější. Jedna porce mne vyšla na 130 TRY (75 Kč).

Dobrou chuť!

🇹🇷 Zažijte tureckou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.