Zrir (زرير) je tuniská sladkost vyrobená z mletých sezamových semínek, medu a dalších druhů oříšků (lískové, mandle, pistácie), někdy se přidávají i datle. A zatímco typické tuniské sladkosti jsou (pro mne) skutečně příliš sladké, zrir je pro mne dokonalou místní pochoutkou a pocit přeslazenosti z něj nemám.

Na přípravu zriru se používají jednoduché ingredience, hlavní složkou jsou sezamová semínka, která se nejprve lehce opraží, aby se uvolnila jejich charakteristická oříšková chuť, a následně se rozemelou na jemnou pastu. V minulosti se sezam mlel ručně v hmoždíři, což bylo sice časově náročné, ale směsi se tím dodala unikátní struktura. Další ingrediencí je med, přidávají se také lískové ořechy, pistácie, mandle nebo datle. Pochoutka obsahuje i špetku aromatického koření, jako například skořici, anýz nebo pomerančový květový extrakt. Zrir se servíruje v malých miskách nebo skleničkách a jeho povrch může být ozdobený celými ořechy nebo jemně mletým sezamem.

V Tunisku je zrir oblíbený především při speciálních příležitostech. Nejčastěji se připravuje při narození dítěte, kdy je tradicí obdarovat návštěvy, které přicházejí poprvé vidět novorozence, malými miskami zriru. Zrir je také tradiční součástí svatební hostiny, představuje „sladký start” do nového života páru. Po skončení půstu během ramadánu je zrir považován za výbornou volbu k doplnění energie.
Zrir si získal srdce Tunisanů z mnoha důvodů. Díky sezamu a medu je výjimečně chutný a sytý. Má dlouhou trvanlivost, takže jej lze skladovat i několik týdnů. Příprava zriru je rychlá a vyžaduje minimální vybavení, na rozdíl od složitějších dezertů (například baklavy).

Já mám zrir v mimořádné oblibě zejména proto, protože z něj nemám pocit přeslazenosti jako z jiných tuniských cukrovinek (jak už jsem psal výše). Pasta má zajímavou strukturu a ingredience se skvěle doplňují. Zrir na fotografiích výše jsem koupil v medině v Tunisu, jedna miska stála 5 TND (40 Kč) a pravděpodobně nemusím dodávat, že byla hned prázdná 😇
Dobrou chuť!
🇹🇳 Ochutnejte to nejlepší z Tuniska! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o tuniské kuchyni. Objevíte to nejlepší tuniské jídlo a pití!