Açma je tradiční turecké mírně sladké pečivo, které patří v turecké kuchyni mezi oblíbené pekárenské výrobky. Açma má kulatý tvar, je nadýchaná, měkká. Povrch açmy bývá lesklý a zlatavě hnědý, posypaný sezamovými semínky .

Těsto se připravuje podobným způsobem jako u jiných kynutých výrobků, sladkou chuť pečivu dodává cukr použitý v receptuře. Açma je stejně jako simit rozšířená po celém Turecku, stala se nedílnou součástí turecké snídaně. Lze ji snadno najít v pekárnách, cukrárnách i pouličních stáncích po celé zemi.

Açma je nejběžnější bez náplně, existují ale také verze plněné například sýrem kaşar, olivami nebo pizza směsí. Tyto plněné verze již mají tvar kosočtverce, těsto je však stejné.
Jeden kousek pečiva açma šlo v době mé návštěvy města Konya pořídit za 14 TRY (8 Kč).
Dobrou chuť!
🇹🇷 Ochutnejte to nejlepší z Turecka! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o turecké kuchyni. Objevíte to nejlepší turecké jídlo a pití!