Bagel: typické polské pečivo

Bagel je populární druh pečiva, který se možná těší větší popularitě v zahraničí (zejména v New Yorku a Montrealu) než ve svém rodném Polsku. Původ bagelů (v polštině bajgiel, množné číslo bajgle) sahá až do 17. století, kdy se poprvé objevil v židovských komunitách v Krakově. Pravděpodobně vzniknul z dalšího polského pečiva s názvem obwarzanek.

Tradičně se bagely připravují z kynutého těsta, které se tvaruje do charakteristického kruhu s dírou uprostřed. Před pečením se bagely povaří krátce ve vodě, což jim dodává typickou lesklou a mírně křupavou kůrku. Vnitřek bagelu je pak měkký a nadýchaný.

Bagel: typické polské pečivo.
Bagel: typické polské pečivo.

V Polsku se bagely těšily velké oblibě zejména během svátků a speciálních příležitostí. Byly neodmyslitelnou součástí židovských svateb, kde symbolizovaly věčnost a nekonečnost života. Věřilo se, že jejich kruhový tvar přináší štěstí a požehnání novomanželům.

S postupem času se bagely rozšířily i do dalších evropských zemí a následně i do Spojených států, kam je přinesli židovští přistěhovalci. V New Yorku se bagely staly symbolem města a nedílnou součástí místní gastronomie.

Američané si přizpůsobili bagely svým chutím a preferencím. Začali experimentovat s různými příchutěmi a náplněmi. Bagel s uzeným lososem a smetanovým sýrem je jedním z nejznámějších sendvičů na světě.

Bagel: typické polské pečivo.
Bagel: typické polské pečivo.

Bagel se po druhé světové válce z polské kuchyně téměř vytratil. Bylo to způsobeno především tragickými událostmi holocaustu, kdy byla velká část židovské populace vyhlazena, a mnoho přeživších emigrovalo do jiných zemí. S odchodem židovské komunity se vytratily i mnohé tradice a pokrmy, včetně bagelů.

Znovuobjevení bagelu v Polsku je relativně nedávným fenoménem, který začal po pádu komunismu. S otevřením hranic a přílivem západních vlivů se Poláci začali znovu setkávat s tímto pečivem, které mělo kořeny v jejich vlastní zemi. Dnes jsou bagely v Polsku snadno dostupné ve větších městech, především ve specializovaných pekárnách a kavárnách. V restauracích si je jde často dát jako přílohu k snídani, v pekárnách je možné bagely koupit jako plněné sendviče.

"Mezinárodní" snídaně v poznaňském podniku Bajgle Króla Jana. Míchaná vajíčka se sušenými rajčaty, pikantní klobáskou nduja, parmezánem, zeleninovým salátem se semínky a česnekovo-rozmarýnovým bagelem.
“Mezinárodní” snídaně v poznaňském podniku Bajgle Króla Jana. Míchaná vajíčka se sušenými rajčaty, pikantní klobáskou nduja, parmezánem, zeleninovým salátem se semínky a česnekovo-rozmarýnovým bagelem.

Setkali jste se na svých cestách s bagelem? V Americe nebo v Polsku?

Dobrou chuť!

🇵🇱 Objevte kouzlo polské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství polských pokrmů a nápojů.