Nan-e khoshk (نان خشک), doslova “suchý chléb”, je tradiční druh íránského chleba, který se vyznačuje nízkým obsahem vody a dlouhou trvanlivostí.
Díky své trvanlivosti patří mezi základní potraviny v íránských domácnostech, běžně se konzumuje po celém Íránu.

Nan-e khoshk se vyrábí z jednoduchého těsta z mouky, vody a soli. Po vypracování se těsto rozválí do tenkých placek, které se často posypou různými semínky. Ty se pečou velmi krátký čas v peci při vysoké teplotě. Výsledkem je tenký, křupavý, velmi suchý chléb, který může být skladován po dlouhou dobu bez ztráty chuti či kvality.
Nan-e khoshk má spoustu regionálních variant. Různé oblasti využívají odlišné metody přípravy, typy pecí i přísady. Může být obohacený aromatickými bylinkami, kmínem, slunečnicovými, dýňovými, sezamovými, fenyklovými a dalšími semínky. Těsto může být slané i mírně sladké.
Často se podává k polévkám, sýrům, jogurtům nebo různým druhům pomazánek. Díky své trvanlivosti je oblíbenou potravinou zejména v oblastech s omezeným přístupem k čerstvému chlebu. Je také ideální na cesty. V minulosti byl tento typ chleba důležitou součástí zásob na dlouhé cesty nebo v zimních měsících.

Já jsem měl možnost ochutnat nan-e khoshk připravený s přídavkem slunečnicových a sezamových semínek. Chléb byl krásně křupavý, velmi aromatický a měl příjemnou oříškovou chuť díky použitým semínkům. Hodně mi připomínal evropské krekry.
Dobrou chuť!