Švýcarské pečivo


Jako „Silserkranz“ je k dostání ve švýcarských pekárnách věnec malých bochánků s těstem podobným preclíkům. Název samotný se skládá ze slova „Kranz“, což je věnec. Výklad slova „Silser“ je pak dvojí. Někteří jej překládají jako německo-švýcarský výraz pro „Salse“, což je louh, který se používá i k výrobě preclíků. Druzí v něm pak vidí odkaz na švýcarské město Sils. Ať už je to tak nebo tak, Silserkranz rozhodně stojí za vyzkoušení.

Silserkranz
Silserkranz

Z věnce je možné si ulamovat jednotlivé bulky podle potřeby, ty jsou uvnitř krásně vláčné, chuťově podobné právě preclíkům. Delikatesa!

Silserkranz
Silserkranz

Jeden Silserkranz vyjde na 3,10 CHF, což je cca 80 Kč. Pečiva ve tvaru věnce je možné ve Švýcarsku koupit mnohem širší spektrum.

Butterweggli
Butterweggli

Butterweggli je druh švýcarské housky. Název se ze švýcarské němčiny překládá zhruba jako „malý máslový rohlík“. Butterweggli je měkká, nadýchaná a trochu sladká. Jak již název napovídá, vyrábějí se s velkým množstvím másla, které jim dodává výraznou máslovou chuť. Často se jí jen s máslem, džemem nebo medem. Lze je ale také použít k přípravě sendvičů. Jeden kousek tohoto pečiva vyjde na 0,85 CHF, tj. cca 20 Kč.

Kartoffelbrötchen
Kartoffelbrötchen

Bramborové bulky („Kartoffelbrötchen“) jsou pečivo, jehož těsto obsahuje brambory, které mu dodávají charakteristickou strukturu a chuť. Protože prakticky každý týden peču domácí kváskový chléb, byl jsem fascinovaný jejich křupavostí a chutí. Jeden kousek vyšel na 1,25 CHF, což je cca 30 Kč.

Dobrou chuť!