Cacık je tradiční turecký salát připravovaný z jogurtu, okurek, česneku a bylinek. Cacık patří k oblíbeným tureckým specialitám, podává se obvykle jako součást předkrmů (meze), příloha k hlavním jídlům z masa nebo jako lehká polévka.

Základní ingrediencí pokrmu cacık je turecký hustý jogurt (“süzme yoğurt”). Další nezbytnou složkou jsou čerstvé okurky, které se v tradiční turecké kuchyni nejčastěji krájí na velmi jemné kousky. Do směsi se přidává dále prolisovaný nebo jemně nasekaný česnek, olivový olej, sůl a bylinky (kopr, máta). Před servírováním se cacık obvykle pokape trochou olivového oleje a posype čerstvými bylinkami.
Rozdíly mezi tureckým salátem cacık a řeckým tzatziki
Cacık se svým složením velmi podobá řeckému tzatziki, které obsahuje stejné základní ingredience: jogurt, okurky, česnek a bylinky. Mezi těmito dvěma pokrmy však existují určité rozdíly.
Řecké tzatziki bývá výrazně hustší a krémovější než turecký cacık, který může být naopak tekutější, někdy se dokonce jí jako lehká studená polévka.
Dalším rozdílem je způsob přípravy okurek. Cacık často využívá jemně nakrájené okurky, zatímco v řeckých tzatziki jsou okurky zpravidla strouhané.
Dobrou chuť!
🇹🇷 Chcete si užít pravou chuť Turecka? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Turecku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.