Kavala kurabiyesi: tradiční turecké mandlové sušenky z Kavaly

Kavala kurabiyesi jsou tradiční turecké mandlové sušenky pocházející z města Kavala, které se dnes nachází na území severního Řecka. V minulosti tento region patřil Osmanské říši.

Kavala kurabiyesi: tradiční turecké sušenky z Kavaly.
Kavala kurabiyesi: tradiční turecké sušenky z Kavaly.

Kavala kurabiyesi se připravují z mouky, másla, mandlí, moučkového cukru a vanilkového cukru. Z těsta se vykrajují nejčastěji půlměsíčky, které se pečou v troubě. Po upečení se ještě teplé sušenky obalují v moučkovém cukru. Kavala kurabiyesi se tradičně pečou jak v domácnostech, tak i v cukrárnách a pekárnách. Jejich příprava není příliš složitá, a proto jsou vhodné i pro domácí pečení. Kavala kurabiyesi jsou skvělým doplňkem ke kávě nebo čaji.

Kavala kurabiyesi mi svým tvarem, chutí a křehkostí připomínají české vanilkové rohlíčky, které se tradičně v Česku připravují během Vánoc. Oba typy cukroví mají společné některé základní ingredience, křehkou strukturu a typickou vrstvu moučkového cukru na povrchu. Použití odlišného typu ořechů podle mne na chuti není příliš poznat.

Kavala kurabiyesi: křehkostí a chutí jsou podobné českým vanilkovým rohlíčkům.
Kavala kurabiyesi: křehkostí a chutí jsou podobné českým vanilkovým rohlíčkům.

Kavala kurabiyesi patří mezi mé oblíbené turecké sladkosti, připomínají mi domov. Prodávají se i v obchodech a jsou mým oblíbeným tureckým gastrosuvenýrem. Měli jste možnost je ochutnat?

Dobrou chuť!

🇹🇷 Zažijte tureckou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.