Ezogelin çorbası je tradiční turecká polévka z čočky a bulguru. Patří mezi nejoblíbenější turecké polévky, je pevnou součástí turecké gastronomie. Symbolizuje tureckou pohostinnost a srdečnost.
Polévka ezogelin çorbası má svůj původ v oblasti Gaziantep v jihovýchodním Turecku. Název polévky odkazuje na historickou postavu – ženu Ezo Gelin (“nevěsta Ezo”). Podle často vyprávěného příběhu Ezo připravovala tuto polévku pro svou tchýni poté, co se provdala a přestěhovala do Sýrie. Polévka se díky tomuto příběhu stala symbolem pohostinnosti, lásky a zároveň stesku po domově.

Ezogelin polévka se tradičně servíruje horká, doplněná o plátek citronu. Hosté si polévku sami dochucují citronovou šťávou podle vkusu. K polévce se často podává turecký chléb.
Ve většině tureckých domácností i restaurací se podává v nerozmixované podobě, nicméně existují i varianty, kdy se polévka po uvaření částečně nebo úplně rozmixuje do hladké konzistence.

Já polévku zachycenou na fotografiích výše dostal jako dárek v mé oblíbené istanbulské restauraci Gaziantep Közde Künefe Kebap Salonu (viz. “Kam na jídlo v Istanbulu“). Jedna větší porce zde běžně stojí 80 TRY (50 Kč).
Dobrou chuť!
🇹🇷 Zažijte tureckou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.