Kashk-e bademjan: íránské jídlo z lilku a kashku

Kashk-e bademjan (کشک بادمجان) je tradiční íránský pokrm z lilku, kashku a dalších ingrediencí typických pro perskou kuchyni.

Toto tradiční jídlo íránské kuchyně je oblíbené jako lehký předkrm. Název lze doslovně přeložit jako “kashk s lilkem”.

Kashk-e bademjan: íránské jídlo z lilku a fermentované syrovátky kashk.
Kashk-e bademjan: íránské jídlo z lilku a fermentované syrovátky kashk.

Základními ingrediencemi pro přípravu kashk-e bademjan jsou lilky (bademjan) a kashk, což je fermentovaný mléčný produkt často používaný v íránské kuchyni. Kashk má výraznou, slaně-kyselou chuť a hustou krémovou texturu.

Lilky se nejprve upečou na ohni, grilu nebo v troubě, získají tak charakteristickou uzenou chuť. Po upečení se oloupou a rozmělní na jemnou kaši. V pánvi se na rostlinném oleji osmaží cibule a česnek s kurkumou, poté se přidá rozmělněná dužina lilků a směs se krátce podusí s dalším kořením. Na závěr se do pokrmu přimíchá kashk, který jídlu dodá typickou chuť a krémovou konzistenci.

Kashk-e bademjan: předkrm se tradičně nabírá chlebem.
Kashk-e bademjan: předkrm se tradičně nabírá chlebem.

Kashk-e bademjan se tradičně podává teplý nebo při pokojové teplotě. Jídlo se konzumuje nejčastěji s íránským chlebem lavash, barbari nebo sangak.

Dobrou chuť!