Kumpir je oblíbený turecký street food ve formě plněné pečené brambory. Základem jídla je velká pečená brambora, která je po upečení nahoře rozříznuta. Přímo uvnitř brambory se smícháním s máslem vytvoří krémová bramborová kaše. Brambora se poté naplní dalšími ingrediencemi podle výběru zákazníka.
V Turecku je kumpir velmi oblíbený zejména v Istanbulu.
Kumpir: plněná pečená brambora

Původ jídla kumpir
Původ názvu “kumpir” pravděpodobně pochází z Balkánu, z oblasti bývalé Jugoslávie. Do Turecka se kumpir dostal v 80. letech 20. století. V Turecku je kumpir nejvíce spojován s istanbulskou čtvrtí Ortaköy, kde se stal jedním ze symbolů místního gastroturismu. Na první pohled je to vizuálně atraktivní jídlo.
✓ Tip: Rezervujte si vstupenky na památky a výlety v Turecku předem, ušetříte čas a vyhnete se frontám.

Typické ingredience používané při přípravě kumpiru
Základ kumpiru tvoří velká brambora, která se peče v troubě. Slupka musí být křupavá a vnitřek dokonale měkký. Po upečení se horní část brambory nařízne a vnitřek se rozmačká se solí a máslem (někdy také se sýrem kaşar). Vznikne krémová směs. Poté následuje plnění různými ingrediencemi podle vlastního výběru. Mezi ty nejčastější patří:
- kukuřice
- hrášek
- nakládané okurky
- černé nebo zelené olivy
- dušené žampiony
- klobásky nebo párky nakrájené na kolečka
- zelí nebo mrkev – často v podobě salátu
- rajčata nebo rajčatový salát
- majonéza, kečup, jogurtová nebo česneková omáčka
- kysané zelí (turecky “turşu”)
- ochucený bulgur nebo kuskus
Každý zákazník si může ingredience libovolně kombinovat podle své chuti. Ke kumpiru se skvěle hodí ayran.

Obdobná jídla v jiných zemích
Podobné pokrmy založené na plněných pečených bramborách existují i v dalších zemích světa:
- Velká Británie: “jacket potato” či “baked potato”. Toto britské jídlo se tradičně plní máslem, fazolemi v rajčatové omáčce, sýrem čedar, tuňákem nebo kuřecím masem.
- USA: “stuffed baked potato”. Typické ingredience zahrnují zakysanou smetanu, čedar, slaninu a pažitku.
- Rusko a Ukrajina: “kartoška v mundire” (картошка в мундире). pečená brambora podávaná často s máslem, koprem, sleděm či zakysanou smetanou.

Ani já jsem neodolal a když jsem kumpir poprvé viděl, ochutnal jsem. Bramborovou kaši totiž miluji, jak jsem zde už psal mnohokrát.
Kumpir je skutečně velmi vydatné jídlo, které zasytí na dlouhou dobu. Možnost nakombinovat si náplně je slibná, ale podle mne jsou v Istanbulu k dostání mnohem zajímavější turecká jídla. Když jsem při jedné z dalších cest provázel po Istanbulu své rodiče, také chtěli kumpir ochutnat, stejně jako všichni, kteří jej viděli poprvé. Nakonec ale souhlasili s tím, že se nejedná o nic výjimečného.
Pokud však máte rádi bramborovou kaši a netradiční kombinace, kumpir pro vás může být zajímavou volbou.
Dobrou chuť!
🇹🇷 Ochutnejte to nejlepší z Turecka! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o turecké kuchyni. Objevíte to nejlepší turecké jídlo a pití!