Likér Mirto di Sardegna


Myrtu v Česku pěstujeme jako stále zelenou rostlinu, která se používá na svatební ozdoby a do kytic. Myrta je náchylná na chlad, proto její plody v Česku neznáme. Pro teplejší středomoří to však je typická rostlina a její bobule jsou zde oblíbené.

Na Sardinii a na Korsice se z bobulí myrty dělá velmi populární likér. Ten vzniká dlouhodobou macerací bobulí v alkoholu, přidat se mohou i další bylinky, pro zpříjemnění chuti se následně přidá med nebo cukr. Obsah alkoholu není příliš vysoký, nejčastěji se lze setkat s 30 %. Dříve se jednalo o typ alkoholu, který si lidé velmi často vyráběli sami doma.

Likér Mirto di Sardegna

Výrobců likéru je na Sardinii skutečně mnoho, od těch malých až po velké. My jsme si vybrali likér z produkce firmy Silvio Carta, jedním z důvodů pro nákup byla i sympatická 100 ml lahvička. Velkou bychom totiž zřejmě vypít nezvládli. Likér, ačkoliv se to tak při pohledu na lahvičku nemusí zdát, má cihlově rudou až hnědou barvu. Očekával jsem chuť podobnou becherovce, ale je jiná. Mnohem jemnější, méně sladká, méně hořká, příjemná, vzdáleně podobná šalvěji.

Likér Mirto di Sardegna

Likér se konzumuje v namražených skleničkách, podchlazený. Tak nejlépe vynikne jeho chuť. Myrtě se přisuzují léčivé účinky, proto se často používá k léčbě onemocnění postihujících trávicí a dýchací systém.

Lahvičku o objemu 100 ml lze pořídit přibližně za 6 Eur, balení po 0,7 l pak vyjde na 16 Eur. Likér může být i vhodným dárkem, mimo Sardinii je jen obtížně k sehnání.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.