Pražská Občanská plovárna je pro místní známá zejména jako prostor pro pořádání různých eventů; ostatně i já zde vždy byl na pozvání a na některé takové akce rád vzpomínám (díky Veroniko a Radku!).
Před několika měsíci se tu změnil pronajímatel, který začal pořádat i nedělní brunch. Já na něj dostal pozvání přímo od Občanské plovárny a protože počasí slibovalo poslední letní den, volba na neděli byla jasná.
Nedělní brunch na Občanské plovárně
Brunch menu v Občanské plovárně se mění každé dva měsíce. Je možné ochutnat různé studené i teplé předkrmy, snídaňová jídla z vajec, hlavní chody i minidezerty. K tomu samozřejmě neomezená konzumace vybraných druhů nealka, vína nebo piva 😇
Prostory, kde se brunch podává, sousedí se skutečně krásným prostředím Vltavy.

Teplé a studené předkrmy
Brunch zahrnuje neomezenou konzumaci teplých i studených předkrmů. V srpnu, kdy jsem byl na brunchi já, bylo možné ochutnat například lososovitého pstruha z Chabrybárny s pečenou paprikou a kefírem, domácí croissant s krémem Chantilly a jahodami, hummus se sušenými rajčaty, krevetový koktejl, citronové mascarpone s fazolkami a přibližně necelou desítku dalších jídel. Studené předkrmy jsou servírovány v malých mističkách, host si může sám vybrat dle své chuti.




Teplé předkrmy zahrnovaly skvělou pinsu (druh italské pizzy) a rozpečené pastrami. Sympatické bylo vystavení jen “menšího” množství teplých předkrmů (které ale byly zahřívané zespod) a jejich postupné doplňování čerstvými kousky.

Z předkrmů bych vyzdvihl právě pstruha s kefírem, pinsu, pastrami a skvělou škvarkovou pomazánku s chlebem. Jako cestovatele mne hodně potěšilo servírování jednoho ze španělských národních jídel, gazpacha, ve variaci šťávy v panákové skleničce jako welcome drinku.

Snídaňová vejce
Teplé a studené předkrmy doplňovaly snídaňová jídla z vajec – vejce Benedikt s šunkou od kosti z Amasa, pošírované vejce s avokádem a croissantem nebo turecká vejce. Všechna tato jídla se připravují čerstvá na objednání (jsou samozřejmě zahrnuta v ceně). Já si dal vejce Benedikt se skvělou holandskou omáčkou a ochutnal jsem i turecká vejce (a zavzpomínal na poslední návštěvu Turecka).
Hlavní chody
Hlavní chody se v rámci brunche začínají roznášet po půl dvanácté a i zde, stejně jako u pokrmů z vajec, se personál hostů nejdříve zeptá, co chtějí ochutnat.
V srpnu to byla variace na lečo, které tvořila omáčka z pečených paprik a rajčat, grilované papriky, cuketa, paprikovou klobása, zastřené vejce, nakládaná cherry rajčátka, cibulová drobenka a bylinky; losos s kulatými fazolkami, edamame, fermentovaným rybízem, omáčkou ze zeleného kari a olej z rybízových listů. Tato dvě jídla doplňovaly sladké tvarohové knedlíky se šlehaným tvarohem s marcipánem, čerstvými a kompotovanými meruňkami a meruňkovovou šťávou.
Hodně oceňuji netradiční variaci na lečo s křupavou grilovanou zeleninou, lososa jsem původně chtěl vynechat, ale kombinace mírně pálivé kari omáčky s fermentovaným rybízem byla naprosto dokonalá, losos byl šťavnatý s křupavou kůžičkou a tento chod pro mne byl vrchol celého brunche.



Dezerty
Jako dezert si host může vybírat z několika druhů minidezertů, ovoce (meloun, jablko, jahody) nebo zmrzlin. Zmrzliny si Občanská plovárna nevyrábí, hosté mají k dispozici box se zmrzlinami od české firmy Ňam ňam. I dezerty je možné konzumovat neomezeně.
Dezerty pro mne byly asi nejslabší částí brunche, nejsem totiž příliš velkým fanouškem různých smetanových krémů.


Nápoje
Ke každému brunchi neodmyslitelně patří i prosecco. V Občanské plovárně jsou do neomezené konzumace zahrnuty jak vybraná bílá a červená vína a prosecco, tak pivo a Birell, káva, voda nebo domácí limonády. Alkoholické nápoje roznáší a dolévá personál.
V případě zájmu je možné si dokoupit celé lahve vína, tvrdý alkohol nebo Coca colu, Fantu, Sprite. O placených nápojích je host dobře informován předem.

Co velmi oceňuji je zahrnutí i nealkoholické verze “prosecca” do brunche. Právě nějaká zajímavá nealkoholická verze vína mi jinde často chybí 😢

Prostory a vybavení
Občanská plovárna je hned vedle Vltavy a nutno dodat, že výhled na řeku a přilehlé venkovní prostory jsou nádherné. Rodiče ocení dětský koutek, který je oddělený od prostor brunche. Dítě můžete usadit do děstské židličky Safety1st.



Cena za brunch
Nedělní brunch v Občanské plovárně je možné pořídit za 1 190 Kč (děti 6 – 12 let 590 Kč). V této ceně je neomezená konzumace teplých a studených předkrmů, snídaňová vejce, hlavní chody, neomezená konzumace dezertů a vybraných nápojů.
Dobrou chuť!
Více informací o restauraci Občanská plovárna získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
🇨🇿 Guláš s šesti nebo pasta carbonara? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste si v zahraničí vychutnali ta nejlepší místní jídla.