Papas de sarrabulho: portugalská prdelačka


Portugalská kuchyně mi v mnohém připomíná tu českou. Portugalská polévka papas de sarrabulho pocházející ze severního Portugalska z regionu Minho je jedním z takových případů. Na úvod musím říci, že slovo „prdelačka“ nepovažuji za sprosté, toto označení pro zabijačkovou polévku z krve se na Valašsku používá naprosto běžně a neznamená nic hanlivého.

Stejně tak jako Češi i Portugalci jsou zvyklí z prasete spotřebovat úplně vše, příkladem může být i sopa de miolos de porco (polévka z vepřového mozku) nebo sopa de orelheira (polévka z vepřového ucha).

Papas de sarrabulho
Papas de sarrabulho

Papas de sarrabulho je na pomezí mezi polévkou a kaší. Je mnohem hustší, hlavními ingrediencemi jsou vepřová krev, pšeničný chléb na zahuštění, chilli a další koření. Jedním z koření je římský kmín, kterým bývá posypána i na povrchu. Římský kmín vytváří největší chuťovou odlišnost od naší verze polévky.

Papas de sarrabulho určitě není polévka pro každého. V nabídce restaurací v Portu na ni narazíte poměrně často, určitě častěji, než jsem schopen narazit na prdelačku ve Zlíně nebo Vsetíně. Jedna porce polévky vyjde přibližně na 2 Eur. Já ji ochutnal v Casa Guedes, ale najdete ji určitě i jinde.

Budete odvážní a vyzkoušíte ji?

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: