Konzervované sardinky se v Portugalsku řadí mezi oblíbenou pochoutku. Země má dlouhou rybářskou tradici konzerování ryb a právě sardinky se staly ikonou portugalské kuchyně. Nečekejte sardinky v takové podobě, v jaké je znáte z českých supermarketů.

Portugalské sardinky od tradičních řemeslných výrobců jsou připravovány s mimořádnou péčí, stále ručně. Já vyzkoušel pikantní sardinky vyrobené společností Pinhais, jedné z nejstarších firem v oboru, která se této činnosti stále věnuje již od roku 1920. Jejich konzervárna se nachází přímo v Portu a proces výroby je zachycen například na tomto zajímavém videu (v angličtině):
Sardinky se před konzervací tepelně upravují v páře, tj. tepelná úprava neprobíhá až při konzervování, jako u jiných výrobců. Tím pádem v konzervě není tolik rybího tuku a chuť je jiná. V každé konzervě je kousek chili papričky, bobkového listu, mrkve a okurky. A jak chutnají? Nejlepší sardinky, jaké jsem kdy jedl.

Na trzích a v obchodech však najdete výrobců sardinek skutečně velké množství, je jen na vás, jaké si vyberete. Někteří prodejci ochotně ukazují v mobilu obsah konzervy s tím, že se na této úrovni zpracování jedná o „michelinské hvězdy„. A obsah tomu dává za pravdu.

Cena za jednu konzervu je přibližně mezi 4 – 5 Eur, najdete levnější, ale i dražší. Portugalsko si dojednalo výjimku a pokud odlétáte bez přestupu z Portugalska domů, můžete si odvést konzervované potraviny i o objemu až 150 ml a nemusí být uloženy v sáčku s tekutinami. Toto jsem vyzkoušel a sardinky skutečně letištní kontrolou prošly zcela bez problémů. Sardinky tak mohou být i vhodným dárkem.

A když budete v zápalu nakupování, dejte si pozor na to, abyste si místo sardinek v plechovce nepřivezli domů v plechovce jiné sardinky – čokoládové. I když i to může být hezký dárek.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: