PHO 100 je nový podnik v Praze, který se specializuje pouze na vietnamskou polévku phở. Najdete jej na pražském Andělu na místě původní restaurace Taro. Za projektem stojí stejní provozovatelé, bratři Khanh a Giang Ta, kteří původní Taro přesunuli do Nového Města a staré prostory si chtěli ponechat.

PHO 100 má velmi jednoduché menu se čtyřmi variantami této tradiční vietnamské polévky. Hosté si mohou vybrat mezi phở s hovězím vývarem a vařeným hovězím hrudím, hovězím tataki z roštěné nebo kuřecím masem připraveným metodou sous vide. Zvolit jde i phở se zeleninovým vývarem a vaječnou omeletou. Každá varianta se podává s domácími rýžovými nudlemi, nakládaným česnekem a srirachou. K jídlu si lze přiobjednat také křupavé smažené tyčinky quẩy.

Objednávání probíhá samoobslužně prostřednictvím jednoho kiosku, platba je možná kartou i hotovostí. Interiér restaurace je až na několik detailů stejný jako v případě restaurace Taro. Kuchyň je stále otevřená a hosté mohou sledovat proces přípravy jídel.

Maso pochází od českého Maso Klouda, bylinky jsou z tržnice Sapa, sriracha omáčku si v PHO 100 připravují sami. Perfektní je vlastní výroba rýžových nudlí pomocí speciálního stroje dovezeného přímo z Hanoje.

Jídlo je připraveno extrémně rychle. Je vidět, že personál byl velmi důkladně proškolen a postupuje sehraně. Já restauraci navštívil po 13. hodině, kdy už opadla obědová špička. Personál se tak převážně věnoval vážení nudlí a masa do zásoby pro večerní nápor hostů.
Bratři Ta jsou naprostí profesionálové a celý koncept je dobře promyšlený. Je to nejlepší phở na Andělu? Zcela určitě. Je to nejlepší phở v Praze? Těžko říct. Vývar je chuťově dokonalý, michelinsky uhlazený. Skořice, badyán a další koření jsou do vývaru skvěle zakomponovány, žádná chuť nepřebíjí druhou. Je to vývar, který by milovala moje maminka. Ale pokud znáte phở ze Sapy, tak vám v něm možná bude chybět určitá vietnamská divokost. Čerstvé rýžové nudle jsou parádní, o tom není pochyb.
Phở v podniku stojí něco málo pod 300 Kč, a tak prostě hodně zamrzí malé množství bylinek (tím spíše, když se pár týdnů po otevření objevovaly na sociálních sítích výrazně “zelenější” fotografie a stejně tak fotografie na webu a samoobslužném terminálu ukazují jídla odlišně).
Na původním Taru jsem miloval otevřenou kuchyň; zbožňuji, když se můžu při jídle nebo konverzaci dívat na práci kuchařů. Kvůli zaměření jen na jednu polévku ale není sledování kuchařů v PHO 100 po chvilce zajímavé a bílé přepravky na potraviny , které většinu času stojí na pracovní ploše, nevypadají atraktivně (ano, jsem si vědom toho, že to není staré Taro a že probíhaly přípravy na večerní směnu).
Otevřená kuchyň tady pro mne nemá tu atraktivitu jako jinde.

V PHO 100 se zaměřili na jednoduchý koncept, který stojí na kvalitních surovinách, precizní přípravě a rychlém servisu. Pokud máte rádi phở, PHO 100 rozhodně stojí za návštěvu.
Dobrou chuť!
Více informací o restauraci PHO 100 získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
🇨🇿 Milujete české jídlo, ale rádi ochutnáváte i jídla z cizích kuchyní? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu informace o zajímavých jídlech z Itálie, Francie nebo Mauricia.