Samsa (cамса) je oblíbené plněné pečivo pocházející ze Střední Asie. Samsa má tvar trojúhelníku, je plněná masovou směsí, nejčastěji jehněčím nebo skopovým masem, cibulí a kořením.

Samsa pravděpodobně pochází z oblasti Střední Asie; ostatně v Uzbekistánu, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu je nesmírně populární. V každé z těchto zemí najdeme mírně odlišné variace tohoto pečiva, které se liší především použitým masem, kořením a způsobem přípravy. Někde se používají i vegetariánské náplně.

Samsa je oblíbená jako svačina nebo street-food. Často se prodává na ulicích, v pekárnách a na tržištích.

Samsa se tradičně peče v hliněných pecích zvaných tandyr (také tandoor nebo tandir, ve stejném typu pece se peče i chléb tandyr nan), které jí dodávají charakteristickou křupavost a velmi lehce uzené aroma. Tandyr je velká hliněná nebo cihlová pec ve tvaru válce, která je částečně zapuštěná do země. Vnitřek pece je vyhříván dřevem nebo uhlím, které se rozdělá na dně pece a nechá se hořet, dokud stěny pece nejsou rovnoměrně rozžhavené. To může trvat několik hodin v závislosti na velikosti pece a použitém palivu. Připravené samsy se poté opatrně lepí na vnitřní stěny tandyru a pečou přibližně 10-15 minut.

Vytahování samsy z pece probíhá pomocí speciální tyče s drátěným košem na konci. Ten zajistí, že samsa nespadne na dno a neshoří. Zejména v horkých letních měsících je to kvůli žáru, který jde z otevřené pece, velmi těžká práce.

Samsa je jednou z věcí, které byste měli v Střední Asii určitě ochutnat. Pokud si ji budete chtít koupit, vybírejte přednostně místa, kde se přímo peče. Samsa zachycená na fotografiích výše mne stála na Osh bazaar v Biškeku 85 KGS (22 Kč), masová náplň ze skopového masa byla dokonale ochucená a enormně velká.
Několik minut před tím, než jsem se do ní zakousl, jsem se na ni musel jen smutně dívat, protože přímo vytažená z pece je prostě příliš horká. Její chuť ale byla fenomenální.
Dobrou chuť!
🇰🇬 Ochutnejte to nejlepší z Kyrgyzstánu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o kyrgyzské kuchyni. Objevíte to nejlepší kyrgyzské jídlo a pití!