Švýcarsko je světově proslulé svými vysoce kvalitními sýry, které jsou nedílnou součástí kulinářského dědictví země. Nabídka druhů sýrů je obrovská, od tvrdých zralých až po měkké krémové sýry. Švýcarské sýry často odrážejí charakteristické rysy regionů, kde se vyrábějí, a jejich jedinečná chuť se utváří podle místní flóry, kterou krávy konzumují.
Ementál je pravděpodobně nejikoničtějším švýcarským sýrem. Jedná se o tvrdý sýr s velkými, výraznými dutinami („oky“). Vyrábí se ve švýcarské oblasti Emmental, má jemnou, lehce oříškovou chuť.
Gruyère je hladký a krémový, s časem se jeho chuť výrazně mění. Od krémové a oříškové, když je mladý, až po výraznější, když stárne. Je klíčovou složkou švýcarských pokrmů, jako je fondue a raclette.
Appenzeller je tvrdý sýr vyráběný v oblasti Appenzell na severovýchodě Švýcarska a je známý svou výraznou kořeněnou chutí, která pochází z bylinkového nálevu, jímž se sýr během zrání omývá.
Raclette je polotvrdý sýr, který je vhodný zejména k tavení. Tradiční stejnojmenný švýcarský pokrm spočívá v postupném roztavení tohoto sýra a jeho „naškrábání“ na brambory, okurky a cibuli.
Tête de Moine je polotvrdý sýr s výrazně intenzivní chutí. Tradičně se hobluje do tvaru růžičky speciálním nožem zvaným „girolle“. Tête de Moine patří mezi mé nejoblíbenější sýry.
Pro mne je naprosto fascinující pozorovat, jak ze „stejné“ výchozí suroviny (mléko) jde odlišnými postupy dostat tolik rozdílných sýrů. Na obrázku jsou zachyceny sýry (pořadí odshora dolů): Tilsiter, Appenzeller, Gruyère a Emmentaler.
Sýrů typických pro Švýcarsko je obrovské množství. Tak dobrou chuť a vzhůru do ochutnávání!