Restaurace Mapshalia, Tbilisi


Restaurace Mapshalia je skvělým místem pro úvodní seznámení s gruzínskou kuchyní. Podnik se zaměřuje na nejznámější gruzínská jídla, která jsou velmi dobře připravená, a to za skvělé ceny. Tím si restaurace oprávněně vydobyla své místo na kulinářské scéně Tbilisi a stala se místem, které často navštěvují jak místní obyvatelé, tak turisté.

Grilované vepřové maso ("shashlik")
Grilované vepřové maso („shashlik“). Velká porce vyšla na 7 GEL, tj. cca 60 Kč.

Khachapuri megruli
Tradiční gruzínský sýrový chléb chačapuri megruli za 11 GEL, tj. cca 95 Kč.

Fazolový guláš ("lobio")
Výtečný fazolový guláš („lobio“) ozdobený čerstvými bylinkami a cibulí. Ke guláši jsem si objednal misku pikantní místní zeleniny a chléb. Lobio vyšlo na 5 GEL, tj. cca 45 Kč.

Špenátové pkhali
Pkhali je jedním z nejznámějších gruzínských jídel. Jedná se o předkrm připravovaný z různých druhů zeleniny, doplněný pastou z vlašských ořechů. V restauraci Mapshalia vám připraví špenátové pkhali, které vyjde na 5 GEL, tj. cca 45 Kč.

Ostri aneb pikantní hovězí guláš
Ostri je pikantní hovězí guláš. Název skutečně popisuje to, že je „ostrý“, pikantní. Varianta připravená v Mapshalia byla skvělá, maso se rozpadalo na jazyku a ochucení bylo dokonalé. Jedna porce vyšla na 7 GEL, tj. cca 60 Kč.

Guláš kharcho
Kharcho je dalším typickým gruzínským jídlem. Jedná se o typ guláše, každá domácnost přitom kharcho může připravovat jinak a dost odlišně. V Mapshalia připravují hovězí kharcho s pastou z vlašských ořechů, jedna porce vyjde na 8 GEL, tj. cca 70 Kč.


Mapshalia není příliš velká a díky její oblíbenosti často narazíte na frontu, která začíná ještě před vstupem do restaurace. Fronta však rychle ubíhá a čekání se vyplatí. Personál tvoří jen ženy, nikdo nemluví anglicky, ale je zde cítit ochota a velká vůle se domluvit. Restauraci jsem navštívil mnohokrát a vždy jsem byl nadšen. Platba je možná pouze v hotovosti.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: