Tandyr nan: tradiční středoasijský chléb

Tandyr nan (тандыр нан, v ruštině lepjoška) je tradiční typ chleba, který má své kořeny ve Střední Asii a okolních regionech. Chléb je neodmyslitelně spjat s kulturou a historií zemí jako je Kyrgyzstán, Uzbekistán, Tádžikistán, Kazachstán, Afghánistán, Pákistán, Indie a další.

Nabídka chlebů tandyr nan na tržišti Osh v Biškeku.
Nabídka chlebů tandyr nan na tržišti Osh v Biškeku.

Pec tandyr a příprava chleba

Název “tandyr nan” odkazuje na speciální hliněnou pec zvanou tandyr, ve které se tento chléb peče. Tandyr je velká hliněná nádoba ve tvaru písmene “U” s úzkým hrdlem a širokým dnem. Tandyr se zahřívá pomocí dřeva nebo dřevěného uhlí, které se umístí na dno pece a zapálí. Když oheň vyhoří a stěny tandyru jsou rovnoměrně rozpálené, je připraven k pečení.

Hliněná pec tandyr s chlebem uvnitř.
Hliněná pec tandyr s chlebem uvnitř.

Těsto na tandyr nan se připravuje z běžných surovin pro výrobu chleba, důkladně se propracuje a nechá se kynout.

Těsto na tandyr nan.
Těsto na tandyr nan.

Poté se vytvaruje do placek o průměru 20-30 cm a tloušťce 1-2 cm. Placky se přilepí na stěny rozpáleného tandyru pomocí speciálního polštářku. Chléb se peče rychle, obvykle jen několik minut, při velmi vysoké teplotě. Díky tomu má křupavou kůrku a vláčnou střídu.

Vytahování upečeného chleba tandyr nan z pece.
Vytahování upečeného chleba tandyr nan z pece.

Historie chleba tandyr nan

Tandyr nan má dlouhou historii, která sahá až do dob starověkých civilizací. Archeologické nálezy dokládají, že se podobný chléb pekl v hliněných pecích už před 5000 lety v oblasti Mezopotámie. Odtud se tandyr nan rozšířil do dalších částí Blízkého východu, Střední Asie a Indického subkontinentu. V každém regionu získal trochu jinou podobu a chuť, ale základní princip přípravy zůstal stejný.

Čerstvě upečené chleby tandyr nan.
Čerstvě upečené chleby tandyr nan.

Tandyr nan v Kyrgyzstánu

V Kyrgyzstánu je tandyr nan základní potravinou a neodmyslitelnou součástí místní kuchyně. Peče se denně a podává se ke každému jídlu. Kyrgyzové mají k tandyr nanu hluboký vztah a považují ho za symbol pohostinnosti a štědrosti. Hosté jsou vždy vítáni čerstvým chlebem a šálkem čaje.

Kyrgyzský tandyr nan má obvykle kulatý tvar a zdobí se různými vzory pomocí razítek nebo prstů. Nejčastěji se dělají křížové nebo hvězdicové vzory, které chlebu dodávají atraktivní vzhled. Někdy se před pečením posype sezamovými nebo jinými semínky.

Čerstvě upečený chléb tandyr nan.
Čerstvě upečený chléb tandyr nan.

Tradice a zvyky spojené s chlebem tandyr nan

Tandyr nan by se neměl krájet nožem. Místo toho se tradičně trhá rukama, což je považováno za respekt k chlebu. V některých kulturách je totiž krájení chleba vnímáno jako neuctivé. Dalším důležitým pravidlem je, že chléb by se neměl pokládat přímo na zem, což je spojeno s vírou, že chléb je posvátný a má být chráněn před nečistotami​.

Čerstvě upečený chléb tandyr nan.
Čerstvě upečený chléb tandyr nan.

Ochutnávce chleba tandyr nan se v Kyrgyzstánu zcela jistě nevyhnete. Pokud jej ale chcete zkusit ve špičkové kvalitě a čerstvosti, kupte si jej ještě teplý, přímo od pekaře, který jej peče v tandyru. Já jsem tak učinil na tržnici Orto Say v Biškeku, jeden horký chléb stál 30 KGS (8 Kč) a byl dokonalý.

Čerstvě upečený chléb tandyr nan uvnitř.
Čerstvě upečený chléb tandyr nan uvnitř.

Dobrou chuť!

🇰🇬 Ochutnejte to nejlepší z Kyrgyzstánu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o kyrgyzské kuchyni. Objevíte to nejlepší kyrgyzské jídlo a pití!