Tandyr nan (тандыр нан, v ruštině lepjoška) je tradiční typ chleba, který má své kořeny ve Střední Asii a okolních regionech. Chléb je neodmyslitelně spjat s kulturou a historií zemí jako je Kyrgyzstán, Uzbekistán, Tádžikistán, Kazachstán, Afghánistán, Pákistán, Indie a další.
Chléb tandyr nan

Pec tandyr a příprava chleba
Název “tandyr nan” odkazuje na speciální hliněnou pec zvanou tandyr, ve které se tento chléb peče. Tandyr je velká hliněná nádoba ve tvaru písmene “U” s úzkým hrdlem a širokým dnem. Tandyr se zahřívá pomocí dřeva nebo dřevěného uhlí, které se umístí na dno pece a zapálí. Když oheň vyhoří a stěny tandyru jsou rovnoměrně rozpálené, je připraven k pečení.

Těsto na tandyr nan se připravuje z běžných surovin pro výrobu chleba, důkladně se propracuje a nechá se kynout.

Poté se vytvaruje do placek o průměru 20-30 cm a tloušťce 1-2 cm. Placky se přilepí na stěny rozpáleného tandyru pomocí speciálního polštářku. Chléb se peče rychle, obvykle jen několik minut, při velmi vysoké teplotě. Díky tomu má křupavou kůrku a vláčnou střídu.

Historie chleba tandyr nan
Tandyr nan má dlouhou historii, která sahá až do dob starověkých civilizací. Archeologické nálezy dokládají, že se podobný chléb pekl v hliněných pecích už před 5000 lety v oblasti Mezopotámie. Odtud se tandyr nan rozšířil do dalších částí Blízkého východu, Střední Asie a Indického subkontinentu. V každém regionu získal trochu jinou podobu a chuť, ale základní princip přípravy zůstal stejný.

Tandyr nan v Kyrgyzstánu
V Kyrgyzstánu je tandyr nan základní potravinou a neodmyslitelnou součástí místní kuchyně. Peče se denně a podává se ke každému jídlu. Kyrgyzové mají k tandyr nanu hluboký vztah a považují ho za symbol pohostinnosti a štědrosti. Hosté jsou vždy vítáni čerstvým chlebem a šálkem čaje.
Kyrgyzský tandyr nan má obvykle kulatý tvar a zdobí se různými vzory pomocí razítek nebo prstů. Nejčastěji se dělají křížové nebo hvězdicové vzory, které chlebu dodávají atraktivní vzhled. Někdy se před pečením posype sezamovými nebo jinými semínky.

Tradice a zvyky spojené s chlebem tandyr nan
Tandyr nan by se neměl krájet nožem. Místo toho se tradičně trhá rukama, což je považováno za respekt k chlebu. V některých kulturách je totiž krájení chleba vnímáno jako neuctivé. Dalším důležitým pravidlem je, že chléb by se neměl pokládat přímo na zem, což je spojeno s vírou, že chléb je posvátný a má být chráněn před nečistotami.

Ochutnávce chleba tandyr nan se v Kyrgyzstánu zcela jistě nevyhnete. Pokud jej ale chcete zkusit ve špičkové kvalitě a čerstvosti, kupte si jej ještě teplý, přímo od pekaře, který jej peče v tandyru. Já jsem tak učinil na tržnici Orto Say v Biškeku, jeden horký chléb stál 30 KGS (8 Kč) a byl dokonalý.

Dobrou chuť!
🇰🇬 Ochutnejte to nejlepší z Kyrgyzstánu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o kyrgyzské kuchyni. Objevíte to nejlepší kyrgyzské jídlo a pití!