Tantuni je pokrm z jemně nakrájeného hovězího nebo kuřecího masa restovaného na bavlníkovém oleji s cibulí, rajčaty, paprikou a směsí koření. Podává se v chlebu lavaš nebo v turecké bagetě.
Tato specialita pochází z města Mersin, postupně se ale rozšířila do dalších částí Turecka, zejména do Istanbulu, Ankary a Izmiru. Tantuni je populární nejen jako street food, ale také jako plnohodnotné hlavní jídlo v restauracích.
Tantuni: pikantní maso na bavlníkovém oleji

Typické ingredience tantuni
Základní ingrediencí pokrmu tantuni je jemně nasekané maso. Nejčastěji se používá hovězí nebo telecí, méně častou variantou je kuřecí maso. Další důležité ingredience zahrnují čerstvá rajčata, cibuli a koření.
Způsob přípravy a smažení na speciálním oleji
Tantuni se připravuje na speciální velké kovové pánvi, která má mírně prohnutý tvar. Pánev je nazývána “tantuni tavası”, její specifický tvar umožňuje hluboké a rovnoměrné smažení masa.
Maso se nejprve krátce vaří ve vodě, poté se rychle smaží spolu s kořením na horkém oleji. Typickým je použití bavlníkového oleje (“pamuk yağı”). Díky němu maso získá specifickou konzistenci, rychle se opeče a zachová si šťavnatost. Bavlníkový olej navíc dodává pokrmu autentickou chuť typickou pro region Mersin.

Typ chleba používaného pro tantuni
Hotové tantuni se podává zabalené v chlebu se zeleninou a listovou petrželí. Nejčastěji se používá tenký chléb lavaš nebo turecký chléb podobný bagetě (somun ekmek). Před podáváním se chléb lehce přitiskne na pánev, aby nasákl šťávu a chuť masa a koření. Jako doplněk se k tantuni podává skutečně hodně pálivá paprička a kousek citrónu. Pálivost jde vyvážit popíjením ayranu, který se k jídlu skvěle hodí.

Tantuni je dnes považováno za jedno z typických jídel turecké kuchyně.
Já tantuni jsem teprve na podzim 2022 a od té doby na něj nedám dopustit. Maso připravené na oleji z bavlníku chutná netradičně a zajímavě. Celá směs je skvěle okořeněná. Já si tantuni rád dopřávám v bistru Tantunihan v centru Istanbulu (viz. “Kam na jídlo v Istanbulu“). Jedna porce zachycená na fotografiích zde vyšla na 50 TRY (70 Kč).
Dobrou chuť!
🇹🇷 Turecko na talíři i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o turecké kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, turecká jídla!