Tuniský olivový olej

Tunisko je jedním z nejvýznamnějších producentů olivového oleje na světě a olivový olej hraje v tuniské kuchyni i ekonomice zásadní roli. Olivovníky se na území dnešního Tuniska pěstují již tisíce let, zřejmě je sem přivezli již Féničané. Dnes olivovníky pokrývají rozlehlé oblasti na severu a ve středu země a olivový olej je jedním z pilířů tuniského exportu. Tunisko je po Španělsku, Itálii a Řecku čtvrtým největším producentem olivového oleje na světě.

Až 75 % tuniského olivového oleje se vyváží, většina do zemí EU.

Tuniský olivový olej je součástí takřka každého tuniského jídla.
Tuniský olivový olej je součástí takřka každého tuniského jídla.

Olivový olej je neodmyslitelnou součástí tuniské kuchyně a každodenního života. Používá se na vaření, smažení i dochucování všech možných pokrmů, najdeme ho v salátech, hlavních jídlech i polévkách. Z vlastní zkušenosti musím říci, že olivovým olejem se zde skutečně nešetří.

Hlavní odrůdou olivovníků v Tunisku je chemlali. Ta se vyznačuje se robustností a odolností vůči suchu, většina plantáží totiž v Tunisku není uměle zavlažována. Chemlali roste hlavně ve středním a jižním Tunisku. Druhou nejčastější odrůdou, pěstovanou hlavně na severu Tuniska, je chetoui. Ta dává oleje intenzivně zelené barvy. Naprostou většinu tuniské produkce (až 90 %) tvoří extra panenské olivové oleje. Stejně jako v Evropě musí extra panenský olivový olej splňovat přísné požadavky na nízkou kyselost a absenci vad, musí být získán výhradně mechanickými postupy za studena. Zbylých 10 % tvoří oleje nižší kvality, většina z nich jde také na export.

Nefiltrovaný tuniský olivový olej na trhu v městě Kairouan.
Nefiltrovaný tuniský olivový olej na trhu v městě Kairouan.

Tunisko má ideální podmínky pro pěstování olivovníků – dlouhá horká léta a mírné zimy s dostatkem srážek. Sklizeň probíhá od listopadu do února, obvykle ručně sběrem plodů ze stromů nebo ze země. Pouze větší producenti používají mechanizovanou sklizeň. Podle statistik připadá 54 % celkové plochy olivových hájů v Tunisku na malé sady s rozlohou menší než 5 hektarů. Lisovny jsou rozmístěny po celé zemi, aby se minimalizovala prodleva mezi sklizením a zpracováním a zachovala se vysoká kvalita oleje.

Olivový olej není jediným olivovým produktem z Tuniska. Samozřejmě se těší velké oblibě i černé olivy v nálevu, zelené olivy, vyrábí se tu olivová pasta nebo olivové mýdlo. Olivové dřevo se používá v řezbářství.

Tuniské olivy u jednoho z mnoha pouličních prodejců.
Tuniské olivy u jednoho z mnoha pouličních prodejců.

Přes nesporné kvality má tuniský olivový olej občas problém najít si cestu ke koncovým zákazníkům pod vlastním jménem. Velká část exportu směřuje do Evropy, kde bývá míchaný s evropskými oleji a prodávaný pod italskými nebo španělskými značkami. Hodně tuniského extra panenského olivového oleje se spotřebuje v Evropě a Severní Americe pod jinou “vlajkou”. Je to dáno tradicí – italské a španělské olivové oleje jsou na trhu zavedené mnohem déle a mají vybudovanou stabilní klientelu. Je to velká škoda. Naprostá většina tuniských olivových olejů, které jsem měl možnost ochutnat, byly chuťově skvělé.

Tuniský olivový olej v láhvi.
Tuniský olivový olej v láhvi.

Tuniský olivový olej se do místních jídel se skvěle hodí a je vidět, že Tunisané svůj olivový olej milují. Jídla s ním rozhodně nejsou nudná.

Co vy a tuniský olivový olej? Narazili jste na něj někde? Za ochutnání totiž rozhodně stojí.

Dobrou chuť!

🇹🇳 Milujete tuniské jídlo? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu komplexní informace o tuniských pokrmech, nápojích a jiných specialitách.