Khobz (خبز) je typický plochý chléb, který se konzumuje v zemích Severní Afriky, zejména v Maroku, Alžírsku a Tunisku.
Tento chléb je základní součástí místní kuchyně a podává se prakticky ke každému jídlu. Ostatně “khobz” je v arabštině označení pro “chléb”.


Khobz se vyrábí z pšeničné mouky, vody, soli a droždí, použití kvásku je méně časté. Těsto se nechá nakynout a poté se tvaruje do plochých kulatých bochníků. Ty se pak pečou dozlatova.

Khobz se peče denně. Pokud je to možné, podává se ještě teplý, krájí se nejčastěji na půlky nebo čtvrtky. Používá se k namáčení do omáček, polévek a jako příloha k mnoha dalším jídlům, je to skutečně ten nejzákladnější a nejuniverzálnější typ pečiva v regionu.

V rámci Maroka, Alžírska a Tuniska existují různé regionální variace, chléb se může lišit velikostí, někdy jsou chleby ještě před pečením nakrojeny, aby šly na půlky nebo čtvrtky snadno lámat ručně. Tuniský khobz tabouna je chléb pečený v hliněné peci podobné tandooru, khobz mbesses je zase výrazně ochucený kořením, zejména fenyklem. V Maroku jsem naopak narazil na chléb khobz, který se strukturou velmi podobal “našemu” kváskovému chlebu.

Khobz často může nahradit i lžičku nebo vidličku. Díky své pevné, ale zároveň měkké struktuře je ideální k trhání na menší kousky, kterými se jídlo přímo nabírá.
Khobz je jednou z potravin, bez kterých si jídlo v Severní Africe nejde představit.
Dobrou chuť!
🇹🇳 Ochutnejte to nejlepší z Tuniska! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o tuniské kuchyni. Objevíte to nejlepší tuniské jídlo a pití!