Yağ somunu je turecký chléb plněný sýrem a dalšími druhy náplní. Jedná se o tradiční turecké jídlo typické pro regionální kuchyni města Konya. Yağ somunu se podává čerstvě připravený, nejčastěji jako snídaně, svačina nebo rychlé pouliční občerstvení.
Název “yağ somunu” lze do češtiny volně přeložit jako “mastný chléb” (yağ – tuk, somun – bulka či bochník chleba).

Historicky byl yağ somunu jednoduché jídlo místních zemědělců a pastevců, kteří využívali snadno dostupné suroviny jako je čerstvý chléb, máslo, sýry a bylinky. Postupně se yağ somunu stal oblíbeným street foodem a specialitou typickou právě pro region Konya.
Typické ingredience yağ somunu
Základem tohoto vynikajícího jídla je čerstvá turecká chlebová placka nazývaná “somun”. Tento druh pečiva se vyrábí z bílé pšeničné mouky, vody, droždí a soli. Somun je lehký, nadýchaný a má měkkou střídku s křupavou kůrkou, která vzniká při pečení v tradiční kamenné peci.
Důležitou ingrediencí je máslo (“tereyağı”) nebo tradiční přepuštěné máslo (“sade yağ”). V některých případech se využívá také ovčí tuk (“kuyruk yağı”). Tuk se nanáší dovnitř rozkrojeného teplého pečiva, kde se rozpouští a dodává pokrmu výraznou chuť a vůni.
Typickou sýrovou náplní je místní plísňový sýr Konya küflü, který má silné plísňové aroma, ostrou, slanou, pikantní chuť a výrazně drobivou strukturu. Kromě tohoto regionálního sýra se běžně používají také jiné druhy tureckých sýrů.

Sýrová náplň je označována jako “klasik”, je možné si připlatit i za přidání turecké kořeněné klobásky z hovězího masa sucuk nebo tureckého sušeného masa pastırma.
Příprava a podávání yağ somunu
Yağ somunu se připravuje rozkrojením čerstvě připraveného, mírně nedopečeného somunu, do kterého se nanáší rozpuštěné máslo nebo ovčí tuk. Následně se přidává vybraný sýr a případně další náplně jako sucuk nebo pastırma. Poté se yağ somunu vrací do pece, kde se finálně dopéká.

Tradičně se yağ somunu konzumuje čerstvý, právě vytažený z pece. Často je doprovázený tureckým čajem nebo jogurtovým nápojem ayran.
Yağ somunu patří mezi gastronomické symboly regionu Konya. Já na něj nikde jinde nenarazil (ale pravděpodobně jsem se jen špatně díval).
Ten nejlepší yağ somunu jsem ochutnal ve vyhlášeném podniku Yağ Somunu Pideci Hasan Şendağlı (viz. Kam na jídlo v Konye), jeden čerstvě upečený kousek se sýrovou náplní stál 150 TRY (90 Kč). Pokud máte rádi výrazné chutě a milujete jídla s rozpečeným sýrem, budete z yağ somunu nadšení. Stejně jako já! 😁❤️
Dobrou chuť!
🇹🇷 Zažijte tureckou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.