Acıbadem je typická turecká mandlová sušenka s dlouhou historií. Název pochází z tureckých slov “acı” (hořký) a “badem” (mandle), dohromady tedy název jde přeložit jako “hořké mandle”, které tvoří základní ingredienci této sladkosti.

Acıbadem vznikly pravděpodobně v oblasti kolem Istanbulu během období Osmanské říše. Sušenky byly oblíbené zejména v palácových kuchyních a postupně se rozšířily do běžných domácností a cukráren po celém Turecku. Tradice jejich pečení sahá minimálně do 18. století.
Hlavní ingrediencí receptu jsou hořké mandle, které dávají sušence charakteristickou chuť. Recept dále obsahuje bílek, cukr a malé množství citronové šťávy nebo citrónové kůry pro zvýraznění chuti. Některé receptury mohou obsahovat i trochu mandlové esence pro intenzivnější aroma. Upečené sušenky mají křupavý povrch a lehce vlhký a vláčný vnitřek.

Acıbadem má několik blízkých “příbuzných” v rámci světové cukrařiny. Makronky z francouzské kuchyně jsou nejznámějším příbuzným sušenek acıbadem. Obě sladkosti sdílejí stejné základní ingredience, hlavní rozdíl spočívá v tom, že dva kousky makronek spojuje sladká náplň, zatímco acıbadem jsou samostatné sušenky. Mně osobně přijdou acıbadem hodně podobné makronkám ze Saint-Émilion. Další velmi blízkým příbuzným jsou amaretti z italské kuchyně.
V turecké kuchyni představují sušenky acıbadem oblíbenou položku podávanou při slavnostních příležitostech, rodinných setkáních a to především s tradičním tureckým čajem nebo kávou.
V Turecku lze najít mnoho cukráren a pekáren, které tyto tradiční sušenky mají v nabídce. Já je ochutnal v jedné pekárně v městě Konya, jeden kousek vyšel na 35 TRY (20 Kč).
Dobrou chuť!
🇹🇷 Chcete si užít pravou chuť Turecka? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Turecku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.