Turecká káva

Turecká káva se připravuje tradičním způsobem, který se v zemích, jako je Turecko nebo Řecko, používá již po staletí. Káva se připravuje z jemně namletých kávových zrn pomalým vařením v konvici zvané „džezva“. Podává se v malých šálcích. Na tureckých ulicích je často vidět prodejce, který ji vaří právě tímto tradičním způsobem.

Příprava turecké kávy

Káva se podává s malým množstvím pěny na povrchu, což je považováno za známku dobře připraveného šálku kávy. Pití turecké kávy je v podstatě rituál, který provází její přípravu i konzumaci. V Turecku a dalších zemích se často podává se sklenicí vody a malou sladkostí.

Turecká káva

Turecká káva se nefiltruje, což znamená, že kávová sedlina je v šálku společně s tekutinou. Díky tomu má silnou a bohatou chuť, která je zcela odlišná od ostatních druhů kávy. Cukr se do kávy přidává již při vaření. I pokud si doma kávu nesladíte, doporučuji vyzkoušet alespoň jeden šálek se středním množstvím cukru (prodejci řekněte „medium sugar“).

Sedlina v turecké kávě

Není možné navštívit Turecko a neochutnat delikátní tureckou kávu. Já se při každé návštěvě Istanbulu snažím alespoň jednou navštívit „mého“  oblíbeného pouličního prodejce, který je vidět na fotografiích v článku. Svou kávovou restauraci si každý den „vystaví“ na jedné z ulic okolo İstiklal Cd. Skvělá káva připravená tradičním způsobem u něj stojí 25 lir, tj. cca 35 Kč.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *