Bastani sonnati: tradiční íránská zmrzlina

Bastani sonnati (بستنی سنتی) znamená doslova “tradiční zmrzlina”. Jedná se o slavnou a velmi oblíbenou íránskou zmrzlinu  se specifickou chutí, vůní a texturou. Bastani sonnati má dlouhou tradici a patří mezi národní gastronomické speciality Íránu.

Šafránová bastani sonnati.
Šafránová bastani sonnati.

Typická íránská bastani sonnati se vyrábí z plnotučného mléka, smetany, cukru, růžové vody. Často se přidávají také další přísady jako šafrán, kardamom, vanilka nebo pistácie.

Charakteristickým prvkem této zmrzliny je použití přírodní látky zvané salep (ثعلب), což je prášek získávaný z hlíz některých druhů orchidejí. Salep má zásadní úlohu, bastani sonnati dodává její typickou hladkou, elastickou a mírně žvýkavou konzistenci.

Dalším důležitým prvkem bastani sonnati jsou tenké plátky zmražené smetany, nazývané “khameh” (خامه). Smetana se nejprve rozetře v tenké vrstvě a nechá se zmrazit. Poté se naláme nebo nakrájí na malé kousky a ty se vmíchají do hotové zmrzliny. Tento krok vytváří zajímavý kontrast textur, který bastani sonnati proslavil.

Pro mne byly tenké plátky zmražené smetany naprosto nečekané (a to jsem snědl skutečně mnoho a mnoho zmrzlin!). Kontrast mezi sladkou zmrzlinou a neslazenou křupavou smetanou je velmi zajímavý.

Šafránová bastani sonnati ve velké chladící vaně. V levé části jsou vidět plátky zmražené smetany. Druhou zmrzlinou ve vaně je pak vanilková s celými pistáciemi.
Šafránová bastani sonnati ve velké chladící vaně. V levé části jsou vidět plátky zmražené smetany. Druhou zmrzlinou ve vaně je pak vanilková s celými pistáciemi.

Oblíbené tradiční příchutě bastani sonnati

Šafránová bastani sonnati (bastani zaferani)

Nejznámější variantou íránské bastani sonnati je šafránová (بستنی زعفرانی). Šafrán propůjčuje zmrzlině sytě žlutou barvu, silnou vůni a výraznou chuť. Šafránová bastani sonnati je považována za typicky íránský dezert a často se podává při slavnostních příležitostech.

Pistáciová bastani sonnati (bastani peste’i)

Další tradiční variantou je pistáciová zmrzlina (بستنی پسته‌ای). Pistácie patří k tradičním íránským ingrediencím a jsou často používány v cukrovinkách i dezertech.

Kardamomová bastani sonnati (bastani hel)

Velmi oblíbená je také zmrzlina ochucená kardamomem (بستنی هل). Kardamom má v íránské kuchyni významné postavení a dodává zmrzlině velmi jemné, ale výrazné kořeněné aroma.

Vanilková bastani sonnati (bastani vanili)

Ačkoliv vanilka není původně íránskou surovinou, tradiční bastani sonnati s vanilkovou příchutí (بستنی وانیلی) se stala velmi oblíbenou variantou. Vanilková bastani sonnati bývá doplněna zmraženou smetanou a často také pistáciemi nebo růžovou vodou.

Vanilková bastani sonnati s celými pistáciemi.
Vanilková bastani sonnati s celými pistáciemi.

Íránská bastani sonnati vs. turecká zmrzlina dondurma

Íránská bastani sonnati je velmi podobná tradiční turecké zmrzlině dondurma. Obě zmrzliny využívají prášek salep, který jim dává podobnou elastickou a pomalu tající strukturu. Díky salepu jsou obě zmrzliny hutnější než typické západní zmrzliny.

Rozdíly mezi bastani sonnati a dondurmou spočívají především v použití dalších ingrediencí. Zatímco turecká dondurma se tradičně často připravuje s příchutěmi jako vanilka, čokoláda nebo jahoda, íránská bastani sonnati klade větší důraz na aromatické ingredience typické pro íránskou gastronomii (šafrán, růžová voda nebo kardamom). Další odlišností je přidávání tenkých plátků zmražené smetany (“khameh”); to je charakteristické pouze pro íránskou variantu.

Šafránová bastani sonnati.
Šafránová bastani sonnati.

Tradiční íránská zmrzlina určitě patří mezi delikatesy, které byste měli na cestách Íránem ochutnat. Jedna porce tradiční šafránové zmrzliny zachycené na obrázku výše mne stála 270 000 IRR (8 Kč) v historické zmrzlinárně Pol Ice Cream (viz. Kam na jídlo v Isfahánu).

Dobrou chuť!