Birnbrot aneb hruškový chléb


Birnbrot v doslovném překladu znamená „hruškový chléb“, ale navzdory svému názvu se podobá spíše ovocnému koláči. Obvykle se vyrábí z těsta plněného směsí sušených hrušek, ořechů (často vlašských) a někdy i dalšího sušeného ovoce, jako jsou fíky nebo rozinky. Náplň je obvykle ochucena výrazným kořením, jako je skořice, anýz, koriandr nebo hřebíček. Některé recepty na birnbrot obsahují i „kapku“ silné místní pálenky.

Příprava birnbrotu může být poměrně pracná, zejména pokud se náplň ze sušených hrušek připravuje od začátku, ale je to oblíbená součást švýcarské kulinářské tradice.

Birnbrot aneb hruškový chléb

Birnbrot si můžete vychutnat na mnoho způsobů. Někteří lidé si ho rádi dopřejí jako dezert, jiní ho mají raději jako svačinu s šálkem kávy nebo čaje. Mně bylo doporučeno zapéct si plátek birnbrotu s některým ze švýcarských sýrů. Sice jsem neměl možnost tuto kombinaci ochutnat, ale věřím, že bude skvostná.

Birnbrot aneb hruškový chléb

Birnbrot můžete koupit i ve švýcarských supermarketech. Necelé půlkilové balené vyjde na 10 CHF, což je cca 240 Kč. V tomto konkrétním bylo v receptuře možné najít sušené hrušky, sultánky, sušené fíky, kandovanou pomerančovou a citronovou kůru, vlašské a lískové ořechy, ovocnou pálenku, ječný a pšeničný slad, sušené mléko, cukr, vejce, bambucké máslo a spoustu koření.

Birnweggen aneb hrušková taštička

Hruškovou náplň má i další švýcarské pečivo zvané birnweggen. K sušeným hruškám se často i zde přidávají další přísady jako jsou ořechy, fíky nebo rozinky. Tyto ingredience se vaří dohromady, dokud se nevytvoří hustá hmota podobná švestkovým povidlům. Ta se pak rozetře po těstě a vše se peče dozlatova.

Birnweggen aneb hrušková taštička
Balení tří taštiček birnweggen vyjde na 3,20 CHF, tj. cca 80 Kč. Já miluji hrušková povidla na valašských frgálech, proto i birnweggen pro mne byl jasnou volbou k ochutnání.

Stejně jako u mnoha jiných tradičních jídel se receptura birnbrot i birnweggen může lišit podle jednotlivých regionů.

Dobrou chuť!