Çoban salatası (“pastýřský salát”) je jedním z nejoblíbenějších zeleninových salátů turecké kuchyně. Název “çoban” znamená v překladu “pastýř”, což odkazuje na jeho původ mezi venkovskými komunitami, kde se připravoval z čerstvých a snadno dostupných surovin.

Tradiční recept obsahuje následující ingredience:
- Rajčata: základní surovina, dodávají sladkou a šťavnatou chuť.
- Okurky: doplňují chuť rajčat.
- Zelené papriky: přidávají jemnou pikantnost a křupavost.
- Cibule: obvykle se používá bílá cibule, která dodává výraznější chuť.
- Čerstvá petržel: nezbytná bylinka, dodává salátu charakteristickou vůni a chuť.
- Zálivka: tradičně se salát dochucuje extra panenským olivovým olejem, citronovou šťávou nebo šťávou z granátového jablka, solí a někdy i špetkou sumaku.
Všechny ingredience se nakrájí na malé kousky, salát se podává ihned po přípravě, aby si zachoval svou čerstvost.
Çoban salatası má kořeny na tureckém venkově, byl oblíbený mezi pastýři, kteří si ho připravovali z dostupných sezónních surovin přímo na pastvinách. Díky své jednoduchosti a univerzálnosti si salát našel cestu i do městské kuchyně a stal se běžnou součástí tureckého jídelníčku.
Çoban salatası je ideálním doplňkem k mnoha tureckým pokrmům, zejména těm masovým. Skvěle se hodí například ke kebabu, köfte, pide nebo grilovaným rybám. K těmto pokrmům se tradičně podává i turecký jogurtový nápoj ayran.
Salát na fotografiích pochází z mé oblíbené istanbulské restaurace Gaziantep Közde Künefe Kebap Salonu (viz. “Kam na jídlo v Istanbulu“), jedna miska stála 100 TRY (60 Kč).
Dobrou chuť!
🇹🇷 Objevte kouzlo turecké kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství tureckých pokrmů a nápojů.