Jeruzalémský bagel


Jeruzalémský bagel bude patrně prvním jídlem, které spatříte po vstupu do jeruzalémského Starého Města. Takřka u všech bran je postavený stánek, kde toto pečivo někdo prodává.

Jeruzalémský bagel
Jeruzalémský bagel

Bagely jsou typicky židovská jídla, nicméně jeruzalémský bagel je od pečiva, které známe, jiný. Hlavní rozdíl je v tom, že se nevaří, pouze se peče. Má podlouhlý tvar, křupavou kůrku posypanou sezamem a nadýchaný, světlý střed. Jedná se o poměrně velký kus pečiva. Recepturou a vzhledem je vzdáleně podobný tureckému simitu nebo libanonskému chlebu ka’ak.

Pekárna jeruzalémských bagelů
Pekárna jeruzalémských bagelů

Jeruzalémský bagel si v Jeruzalémě můžete koupit prakticky všude. U bran do Starého Města se prodává za 10 šekelů, tj. přibližně 70 Kč. Raději se však zkuste ztratit v starých jeruzalémských uličkách a kupte si jej přímo v některé z pekáren, na které určitě narazíte.

Pekárna jeruzalémských bagelů
Pekárna jeruzalémských bagelů

Já si svůj první jeruzalémský bagel koupil v malé pekárně podobné této. Pokud si nebudete jistí, zda pekárna prodává svoje produkty přímo na místě, nebojte se zeptat. Já se dočkal vřelého přijetí, dva pekaři mi ukázali své nevelké pracoviště a jako dárek k bagelu přidali i kořenící směs za’atar, zabalenou stylově do kusu papíru z včerejších novin. Jeruzalémský bagel přímo z této malé pekárny vyšel na 5 šekelů (cca 35 Kč).

Dobrou chuť!