Mezi známé italské nápoje patří i limoncello, citronový likér s zářivě žlutou barvou, který pochází ze Sorrenta, malebného pobřežního města v jižní Itálii. Původ limoncella údajně sahá až do počátku 20. století, kdy ho vyráběly místní ženy z citronů ze svých zahrad. Likér se tradičně podával jako digestiv po jídle a měl napomáhat trávení.
Dnes se už limoncello produkuje v masovějším měřítku, ale stále se používá mnoho tradičních postupů. Citrony používané k výrobě limoncella se pěstují i na kopcích v okolí Sorrenta, kde se jim díky klimatu a půdě mimořádně daří. Pokud je limoncello vyrobeno právě z nich, může nést chráněné označení původu IGP. Kůra z citronů se několik dní máčí v alkoholu, čímž se z ní získají esenciální oleje a aromata. Po ukončení procesu louhování se přidá cukr a voda a delikátní likér je na světě.
Nápoj se obvykle podává ledově vychlazený. Chuť limoncella je citrusová, s jemnou sladkostí, která vyvažuje trpkost citronů. Limoncello je ideální k popíjení v horkém letním dni, připravují se z něj i osvěžující koktejly. V Sorrentu si takový koktejl můžete vychutnat například v baru Nonna Emilia a kochat se u toho nádherným výhledem na moře.
Limoncello je také oblíbeným suvenýrem pro návštěvníky Sorrenta. V mnoha obchodech a na trzích se prodávají lahve tohoto likéru, které jsou často krásně zabalené a mohou být hezkým dárkem nebo upomínkou. Cena se může pohybovat od několika málo Eur za malou 100 ml lahvičku, až po desítky Eur za velkou láhev.
Na zdraví!