Palubní menu na dálkových letech je pro cestujícího důležitou součástí celkového zážitku z dlouhé cesty. Já měl možnost palubní menu Turkish Airlines vyzkoušet na dálkovém letu Istanbul – Mauricius, který trval přes deset hodin.
Odlet z Istanbulu byl okolo druhé hodiny v noci, já se do letadla přemístil přímo z místního letištního salónku. Prakticky okamžitě po odletu palubní personál roznesl hygienické balíčky, přikrývky a sluchátka pro poslech hudby nebo filmů. Hygienický balíček obsahoval zubní kartáček a pastu, teplé ponožky, špunty do uší, krém na rty. Zároveň všem zájemcům rozdal tištěné menu s informacemi o jídle, které nás na celém letu čekalo.

Jako večerní menu se servíroval hummus s rozpečenou bagetou a máslem a salát s citrónovo-olivovým dresinkem. Hlavním jídlem bylo kuře “Café de Paris” s grilovanou cuketou, lilkem, červenou paprikou a máslovou rýží. Místo kuřete bylo možné si alternativně zvolit jako hlavní jídlo italské těstoviny penne s rajčatovou omáčkou. Dezertem bylo mascarpone s lesním ovocem. Voda byla balená, cestující si mohl vybrat i rozlévané nápoje jako je Coca-Cola, Sprite, džusy, malé lahve červeného nebo bílého vína nebo plechovky piva. Každý dostal i další láhev neperlivé vody.
🇹🇷 Tip: Zarezervujte si soukromý transfer z letiště Istanbul předem, ušetříte čas.

Jako snídaně se podávaly u Turkish Airlines již tradičně míchaná vajíčka s grilovaným rajčetem a toustem se sýrem a plátkem krůtí šunky. Na vajíčkách však již bylo znát to, že byly připraveny před dlouhými osmi a více hodinami. Rozdíl oproti čerstvě připraveným míchaným vajíčkům na krátkém letu Turkish Airlines byl obrovský. Hlavní položku snídaně doplňoval výběr sýrů s marinovanými tureckými olivami a husté müesli v mléce. Nechyběla ani rozpečená bageta s baleným máslem, marmeládou a vodou. K pití se podávala káva, čaj nebo voda.

Nazpět do Istanbulu se z mauricijského letiště Sir Seewoosagur Ramgoolam odlétalo večer. Cestu jsme měli zpestřenou tím, že jsme cestovali letadlem “Kushimoto”, které bylo opatřeno speciálním nátěrem v historických barvách. Barevné provedení letadla oslavovalo 125 let přátelství Turecka s Japonskem. Na palubě cestující opět obdrželi hygienické balíčky, přikrývky a opět vytištěné menu s informacemi o jídle, které bude na palubě letadla servírováno.

Jako večeře se podával zeleninový salát a výtečná pomazánka z lilku s rozpečenou celozrnnou houskou. Cestující si dále mohl zvolit výtečné kuřecí biryani s nadýchanou rýží nebo alternativně italské těstoviny penne s rajskou omáčkou, cuketou a lilkem. Jako dezert byla připravena kokosová pana cotta. Vše doplňovaly rozlévané nealkoholické nápoje, víno nebo pivo.

Jako snídaně se podávalo čerstvé ovoce, jogurt, palačinky s ananasovým kompotem a omáčkou z malin a opět rozpečená houska, balené máslo, džem a voda. K tomu se servírovaly rozlévané nealkoholické nápoje, káva a čaj. I zde ale bylo na snídani velmi znát to, že byla připravená před mnoha hodinami. Tento problém ale bohužel na dlouhých letech nemá příliš mnoho řešení.
Palubní menu Turkish Airlines patří i tak mezi ty nejchutnější, jaké jsem kdy jedl. Palubní menu je na letech Turkish Airlines v ceně letenky.
Na jakém jídle si na na palubě letadla nejraději pochutnáváte vy?
🇹🇷 Ochutnejte to nejlepší z Turecka! Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli ve Turecku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.