Kuřecí briani (biryani)


Kuřecí biryani je druh rýžového pokrmu, který je oblíbený v jižní Asii, zejména v Indii a Pákistánu. Protože část obyvatel Mauricia přišla z Indie, najdete toto jídlo pod podobným označením briani i zde. Připravuje se z rýže basmati a kuřecího masa, které je ochuceno voňavým kardamonem, skořicí, hřebíčkem, dále se přidává cibule, česnek a chybět nesmí ani zázvor. Variant kuřecího biryani existuje obrovské množství a receptura závisí vždy na konkrétním kuchaři.

Kuřecí briani
Kuřecí briani

Jedním z častých způsobů přípravy biryani je marinování kuřete ve směsi jogurtu, citronové šťávy a koření. Kuře se následně smaží, dokud není propečené. Rýže se povaří s aromatickým kořením jako je bobkový list, hřebíček nebo kardamon. Kuře a rýže se pak navrství do hrnce a dále se peče nebo vaří v páře, dokud není rýže zcela uvařená a chutě se nespojí.

Já jsem si dal kuřecí biryani v malém bistru Snack du Coin v městečku Pamplemousses, které má na menu pouze toto jídlo, polévku haleem a placky roti. Biryani bylo dokonalé. Kuře bylo křehké, rýže krásně nadýchaná a chutě spojené. Vše příjemně doplňovala nakládaná zelenina a domácí sladko-kyselé čatní z tamarindu. Jídlo vyšlo na 150 MUR, tj. cca 75 Kč.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: